EducaţieȘtirile zilei

Ce a descoperit Prefectura în urma controalelor din școlile buzoiene

După Primărie, a venit rândul Prefecturii să ia la verificat unitățile de învățământ din Buzău. Potrivit unui comunicat de presă al Instituției Prefectului, nu toate școlile din județ sunt gata de începerea anului. Mai exact, 26 de școli din 60 verificate nu au autorizație de funcționare, iar condițiile de desfășurare a activității lasă de dorit.

Motivele pentru care unele școli nu primesc an de an autorizație de funcționare sunt diverse:  neasigurarea apei potabile in sistem centralizat, neasigurarea unor grupuri sanitare corespunzătoare, neasigurarea cu paza, sistem de alarmare sau sisteme de supraveghere video, neasigurarea în totalitate a dotării mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, exploatarea instalațiilor electrice cu improvizații/deficiențe:

„În perioada 01.09.2016-05.09.2016 s-au efectuat controale privind stadiul pregătirii unităților de învățământ preuniversitar din județul Buzău pentru începerea anului școlar 2016-2017, conform ordinului prefectului nr 549 din data de 31 august 2016. Comisia de verificare a fost constituită din reprezentanți ai Instituției Prefectului județului Buzău, Direcției de Sănătate Publică Buzău, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgenta Buzău și Inspectoratului Școlar Județean Buzău.

Echipele formate au verificat următoarele aspecte: existența autorizației sanitare de funcționare, stadiul lucrărilor de reparații, reabilitare, consolidare, modernizare, stadiul lucrărilor de igienizare și dezinfecție, asigurarea cu apă potabilă, starea igienico-sanitară a grupurilor sanitare, starea sălilor de clasă sub aspectul igienizării mobilierului, iluminatului, încălzirii și stării pavimentului, modul de gestionare a reziduurilor menajere, asigurarea cu materiale de curățenie și dezinsecție, existența examenelor medicale pentru cadrele didactice și personalul de îngrijire, dar  si modul in care se respecta normele de apărare împotriva incendiilor.

În urma activității de control efectuate de-a lungul mai multor ani înaintea începerii anului școlar, s-a constatat faptul că nu este necesară verificarea tuturor unităților de învățământ an de an. Drept urmare, în perioada mai sus amintită s-au verificat 14 unități administrativ teritoriale care cuprind de 60 unități de învățământ compuse din  8 scoli primare si 29 de scoli gimnaziale, 31 de grădinițe cu program normal si un liceu.

Din totalul de 60 unități de învățământ verificate, un număr de 44 ( 73,33 %) au autorizații sanitare de funcționare. Motivele principale pentru care un număr de 16 ( 26,67 %) nu au autorizații de funcționare, sunt: neasigurarea apei potabile in sistem centralizat, neasigurarea unor grupuri sanitare corespunzătoare, neasigurarea cu paza, sistem de alarmare sau sisteme de supraveghere video, nu s-a asigurat  in totalitate dotarea/verificarea/întreținerea mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, exploatarea instalațiilor electrice cu improvizații/deficiente. De asemenea, Școala Gimnaziala Limpeziș funcționează in Căminul Cultural.

În perioada următoare, grupul tehnic de lucru va efectua o reverificare a aspectelor constatate și a măsurilor luate pentru remedierea anumitor probleme.”, transmit reprezentanții Prefecturii.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button