EconomicȘtirile zilei

Ce aduce noul an pentru români din punct de vedere financiar

Românii sunt deja obișnuiți cu unele scumpiri ce apar la început de an. În afara de ușoara scumpire a carburanților, celelalte creșteri de prețuri nu sunt însă ușor de sintetizat la nivel de piață, ci pot fi simțite treptat de consumatori. Este mai ales cazul prețurilor la alimente, unde fiecare retailer operează măriri de prețuri în mod subtil, rând pe rând existând produse unde se observă scumpiri chiar și de peste 20%. 

Astfel de modificări ale prețurilor s-au consemnat în hipermarketuri și supermarketuri (cele care dau tonul) încă din a doua jumătate a anului trecut. Retailerii operează astfel de scumpiri pentru a-și acoperi costurile în creștere pe care le au la rândul lor, determinate de în principal de creșterile de salarii ale angajaților, dar și de creșteri de costuri cu chirii, utilități etc. Evident, creșteri similare pornesc și de la partea de producție și distribuție, deci adaosurile vin în valuri.

Pe de altă parte, pe piața de energie electrică și gaze se pare că nu vor exista scumpiri în 2019 pentru populație. Nici prețul combustibililor nu ar trebui să aibă o dinamică ascendentă în ciuda creșterii taxelor, pentru că prețul petrolului pe piețele internaționale este momentan la niveluri joase.

Pe piața imobiliară, părerile sunt împărțite. În timp ce unele voci din zona de real estate pariază pe creșteri ușoare și în 2019 pentru apartamente și case, există și păreri contrare. Spre exemplu, un analist pariază pe scăderi substanțiale de prețuri la proprietățile rezidențiale în următorii trei ani.

În mediul privat, 2019 aduce creșteri de salarii doar în partea de entry-level, adică persoanele încadrate cu salariul minim. După creșteri succesive de salarii, dictate mai degrabă de piață, este puțin probabil ca firmele private să mai puncteze la acest capitol în perioada următoare, mai ales că în unele domenii crește povara fiscală – sectorul bancar, sectorul de telecomunicații, sectorul de energie, sectorul de jocuri de noroc online și offline. Și pentru că am amintit și de acest capitol, trebuie să subliniem că jocurile online, care se bucură de o tot mai mare popularitate în rândul românilor (mulți români de exemplu joacă Book of Ra la Vlad Cazino și alte astfel de cazinouri online) nu scapă de povara taxelor mai mari către stat, ceea ce a determinat nemulțumiri în industria de profil.

Privind partea optimistă a lucrurilor, să nu uităm că 2019 ar putea fi oportun pentru afaceri, de exemplu prin prisma programului Start-Up Nation, cu peste 10.000 de dosare depuse în prima săptămână de înscrieri. Se pot obține în acest fel până la 200.000 de lei pentru a deschide propria afacere, bani acordați de stat în anumite condiții.

Cel mai probabil, ținând cont de creșterile de venituri, dar și de creșterile de prețuri aplicate deja sau care se vor aplica în lunile următoare, este de așteptat ca nivelul de trai al românilor să stagneze sau să se îmbunătățească ușor. Totul depinde și de evoluțiile internaționale: România are șansa de noi creșteri puternice în economie în anii următori, dar o posibilă nouă criză financiară internațională evident ar deteriora aceste perspective. În prezent, Europa are probleme în special în Italia și Germania, iar S.U.A. și China se duelează prin taxe noi, ceea ce dă fiori investitorilor.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!