Știrile zilei

Ce caută angajații „PROSPECȚIUNI” în pădurile de la Tisău

De aproape o lună de zile, zeci de angajați ai S.C. „Prospecțiuni”  sunt detașați la Buzău, cu misiunea de a căuta, în pădurile din zona Tisău, posibile zăcăminte de petrol. Zonele împădurite sunt împânzite de cabluri şi ţăruşi, dar şi de utilaje forestiere, în timp ce localnicii sunt revoltaţi şi cer ajutorul autorităţilor.

Zeci de mașini de teren și autoutilitare ale societății „Prospecțiuni” pot fi văzute în fiecare seară în parcarea din fața Drăgăicii. Oamenii au început să își pună întrebări în legătură cu „misiunea” pe care o au angajații firmei aici și se tem că liniștea din zona Tisău-Izvoranu ar putea fi distrusă:

„Vă rog să ne sprijiniţi pentru salvarea zonei Izvoranu, judeţul Buzău. Aici este o zonă de păduri virgine şi un sat cu maxim 100 de case şi oameni în vârstă. De o lună de zile firma SC PROSPECŢIUNI SA răscoleş­te pădurile şi satul în căutarea unor zăcăminte. Unii dintre locuitori semnează „la comandă” declaraţii de acord, iar în alte cazuri nu se ţine seama de toţi cei care moştenesc aceste pământuri. Bătrânii satului sunt amăgiţi cu promisiuni deşarte iar din zonă a dispărut liniştea. Cabluri şi ţăruşi sunt întinşi atât în păduri cât şi în sat, iar maşini de teren ­suprave­ghează zona. În calitatea Dvs.vă rog să interveniţi pentru salvarea acestei zone“, este apelul unui localnic către mass-media dar şi către unele instituţii ale statului cărora le cere să intervină.

Ca urmare, reprezentanţii Instituţiei Prefectului au transmis, luni, adrese către Agenţia de Protecţie a Mediului, Garda de Mediu, Garda Forestieră şi Primăria Tisău, prin care au cerut să se comunice actele de reglementare ale prezenţei S.C. Prospecţiuni S.A. în zona indicată, iar răspunsul a venit chiar de la aceştia din urmă şi de la reprezentanţi OMV Petrom, în calitate de beneficiar al lucrării.

Este vorba despre o achiziţie de date geofizice cu scopul descoperirii potenţialului de resurse minerale. Mai exact, Prospecţiuni caută în zonă zăcăminte de petrol iar astfel de testări s-au făcut şi în Berca şi Unguriu, iar în perioada următoare şi la Verneşti, Măgura, Merei, Breaza şi Pietroasele.

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

6 Comments

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

 • Eu una mă simt deranjată de aceasta forfota. In primul rand mă deranjează viteza cu care se deplasează pe drum nici nu mai pot ieși cu copilul la plimbare pentru că aproape că te baga în șanț atât mașinile mari cât și cele mici ale acestei firme . In al doilea rând cablurile de care te încurci înșirate pe la porțile oamenilor . Nu știu, dar e foarte ciudat ce se întâmplă , parca nu mai avem liniște ,zona devenind una foarte aglomerata.

 • Peste 200 de muncitori cazati l Hotel Maria de la firma Prospectiuni in fiecare dimineata la orele 5-30 fac o harmalaie de nedescris si zgomot d motoare masini de teren stricand linistea blocurilor de la Concas – avem si noi familii cu copii ,batrani si mai ales seara se strang la chioscul de la blocul 2 concas la bautura incinsi de aburii alcoolului urineaza pe unde apuca netinind cont k sunt copii,femei,locatari in zona oare politia strazii nu fc nimik? Unde sunt gardienii publici care iau salarii de pomana?

  • Florin,
   La Leiculești au intrat prin curțile oamenilor , măsoară, bat țăruși
   amăgesc proprietarii . Am întrebat un geofizician sâmbătă despre ce fac
   în zonă și a răspuns clar : se caută orice zăcământ inclusiv gaze …….

 • Prospectiunile din zona Tisau se fac cu explozibil in sonde, o metoda extrem de periculoasa pentru mediu care s-a mai folosit si in zona Berca acum 6 – 7 ani si unde a provocat alunecari de teren. Asa a fost distrusa Manastirea Ratesti, la mai multi ani dupa ce terenul a fost fragmentat si slabit de explozii si a permis intrarea in subsol a apelor de la ploile torentiale, producand alunecarile pe suprafete foarte mari. Pe terenurile in panta intotdeauna se produc alunecari dupa exploziile din sonde.

ALEGE PRIORITĂȚILE BUZĂULUI!

Montează GPL!

Hai la Galleria Mall!

Colectează selectiv!

/* ]]> */