Știrile zileiUtile

Ce le-aș face șoferilor băuți care omoară pe stradă oameni nevinovați

Băiatul din poză avea 30 de ani. Azi-dimineață, la ora 05:00, încă trăia. Cu siguranță că avea multe planuri și că viața avea să-i scoată în cale abia de acum înainte nebănuitele sale drumuri. Mama lui zace moartă la câțiva metri de el. Avea 58 de ani și nicio vină. Poate doar aceea că a îndrăznit să împartă drumul cu un nenorocit care s-a urcat beat la volan ca să decimeze o familie.

E greu să fii obiectiv în astfel de situații, dar totuși trebuie s-o faci. Poate la fel de dificil – și de grav – este ca, într-un stat democratic, să îți pretinzi propria dreptate. Pentru asta există legi. Dar, la un moment dat, multă lume se întreabă, exact ca în comentariile care au curs după acest articol, „Oare nu cumva sancțiunile pentru consumul de alcool la volan sunt prea blânde?”.

În România, dacă ești depistat conducând cu o concentrație alcoolică de până în 0.40 mg/litru alcool pur în aerul expirat, ți se suspendă dreptul de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile și primești o amendă de 1305 lei. Nu-i bai. În timpul ăsta, te poți perfecționa în sticlism, halbere sau coniac canoe pentru momentul în care o să-ți recuperezi permisul și-o să te dai din nou zmeu la tovarăși cum conduci tu beat mort. Dacă valoarea în aer este mai mare de 0.40 mg, ți se întocmește dosar penal, dar statisticile arată că nu mereu se lasă cu închisoare, existând și varianta amenzii penale.

Comparativ cu alte state, la noi e bine. În Marea Britanie, de pildă, dacă eşti oprit de poliţie şi în urma testelor eşti găsit cu alcool în sânge peste limita legală sau chiar dacă eşti sub limita legală, dar abilitatea ta de a conduce este serios afectată de alcool, primești amendă de până la 5.000 de lire, 6 luni în închisoare și interzicerea dreptului de a conduce între 1 şi 3 ani.

Cauzarea unui accident mortal din cauza alcoolului atrage după sine pedeapsa cu închisoarea de până la 14 ani (PAISPREZECE ANI), amendă stabilită de instanță (aia de 5000 de lire ar putea părea o glumă proastă), interzicerea dreptului de a conduce pentru 2 ani şi obligaţia de a susţine încă o dată examenul pentru obţinerea permisului auto. În Danemarca, limita legala este de 0,05 mg/l, dar dacă esti testat si ai peste 0,2 mg/l, faci închisoare. Indiferent de cât alcool ai în sânge, dacă ai condus într-o manieră periculoasă, ți se aplică aceeași pedeapsă.

Dar destul cu vecinii ăștia necivilizați! Ce știu ei despre condus?! Ei merg prudent, ca niște domnișoare, semnalizează, se asigură, nu conduc în comă alcoolică. Ar putea veni la noi să învețe ce e șmecheria la volanul unui cazan refuzat de Germania sau de alt stat căruia îi cumpărăm rablele. Ei preferă să rămână însă niște limitați..

Victime ale unui accident rutier ce a avut la bază consumul de alcool.
 • „Nu există nații civilizate, există nații amendate.”

Ca de fiecare dată, dragi cititori, concluziile vă aparțin. Dar am că am rămas dator cu un răspuns din titlu: Personal, șoferilor băuți care omoară pe stradă oameni nevinovați le-aș face o lege pe care s-o respecte cu toții, de la vlădică la opincă. Una care să-i facă să tremure la gândul că, dacă o încalcă, o să mai conducă o mașină abia la Sfântu’ Așteaptă și o să fie trimiși cel puțin șase luni într-un loc răcoros.

N-o să previi niciodată consumul de alcool la volan dacă șoferul știe că riscă o simplă amendă. E o iluzie să credem că danezii sau oricare altă nație respectă legea pentru că așa e scris în ADN-ul lor. Aiurea! Tot teama de repercusiuni este cea care corijează comportamentele.

Închei cu opinia transmisă de un cititor al publicației noastre, referitoare la vinovatul de producerea unui accident, pe cât de pesimistă, pe atât de adevărată: „Nu va face o zi de pușcărie. Au fost „n” cazuri cu același rezultat, omor din culpă. Bașca vine la proces cu mașina, în calitate de șofer..”.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

6 comentarii

 1. Mi-a placut articolul dumneavoastra „Ce le-aș face eu șoferilor băuți care omoară pe stradă oameni nevinovați” si sunt perfect de acord ca nu exista natii civilizate ci exista natii amendate. Din pacate, legi avem, numai ca gradul de ignoranta fata de legi este maxim, iar „cocalarismul” este in crestere continua.
  Daca amenzile ar fi usturatoare si impovaratoare cat si politia ferma si impartiala, atunci lucrurile ar sta altfel.
  Am argumente cu duimul in acest sens si subscriu total ideii de constrangere, numai ca va curge cerneala destula, cat si sange pana se va schimba ceva.

 2. Te lăsa fara cuvinte pleci liniștit la drum si te trezești ca te omoară un alcoolic,un inconștient….nu mai am cuvinte să-i numesc pe acești indivizi…nu pot fi numiți oameni….pedepsele la noi sunt minore.
  Daca s-ar da o lege in care toate persoanele care sunt testate si prinse cu alcoolemie la volan…..suspendații fraților permisul pe viață sa nu mai aibă dreptul de a conduce si sa vedeți ce se lăsa lumea de baut.Țin sa felicit realizatorul acestui reportaj …..frumos dar……fara rost…ca tot ce stiu ei fac.Va mulțumesc.

 3. Sint perfect de acord cu cele spuse de dumneavoastră, dar nu ne aude nimeni.Poate se vor gândi sa schimbe legea.Pentru alcool sa li se suspende permisul și pușcărie.

 4. Un articol care iti da fiori! Consider ca legislatia trebuie adaptata la situatia reala de pe sosele, iar sanctiunile sa fie indestulatoare pecuniar si privativ de libertate ,de asemeni cei prinsi in trafic fara permis si cei bauti pe langa sanctiunile penale sa li se confiste si masinile, sa fie instituita o instanta specializata in judecarea acestor cazuri care sa functioneze pe langa judecatorii sau parchete, ca cei ce se fac vinovati sa nu mai fie liberi ani in sir, din cauza aglomerarii instantelor pierzanduse probe importante in dosare ci sa se judece la urgenta. As dori ca legiuitorii sa inteleaga gravitatea faptelor intamplate pe soselele romaniei si sa elaboreze legi cu pedepse foarte drastice pentru ca oricand pana si ei pot fi victime ale unor „criminali” inconstienti.

 5. Foarte trist ce sa intamplat! Veneam dinspre Buzau in acel timp am trecut de acea zona unde sa produs accidetul si am intran in acea benzinarie aflata la 200 metri! Am coborat sa alimentez si imediat am auzit impactul! E greu de explicat ce am vazut la fata locului! Foarte trist! Am vrut sa filmez dar nu am putut vazand cat de tragic a fost! Inca ma gandesc si acum ca puteam fi chiar eu in acel moment! Ar trebui sa se faca mai multe restrictii pe acest sector de drum si mai multi oameni ai legi care sa isi faca treaba! Pentru ca ei apar doar in momente nepotrivite!

 6. Ce pacat ca asemenea articole nu sunt luate in seama…..coruptia la un nivel atat de ridicat ignora aceste norme de bun simt relatate de dvs…….sunt ocupati de cu totul altceva ……in loc sa evoluam ca societate, involuam…..sunt sofer de atat timp si nu se mai respecta nimic pe sosele….taximetristii, cei din moldova , autobuzele si soferii de maxitaxi sunt adevarate capcane pe sosele….
  Frumos si la obiect art. dvs…..felicitari si nultumiri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: