Educaţie

Ce se întâmplă cu școlile din România?

Criza generată de pandemia de coronavirus a dat peste cap întregul sistem de educație românesc, iar decidenții caută metode să țină situația sub control. Un lucru cert este acela că suspendarea cursurilor în școli și facultăți va fi continuată, ceea ce pune sub semnul întrebării desfășurarea examenelor naționale.

Fără să avanseze o dată anume sau o perioadă până la care vor fi suspendate cursurile, ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat că școlile vor rămâne închise. Întrebarea de pe buzele tuturor este acum ce se va întâmpla cu examenele naționale care ar fi trebuit deja să înceapă și să culmineze cu probele scrise din luna iunie.

„Așa cum este deja cunoscut, suspendarea cursurilor va continua. În Hotărâre 6 a CNSSU era deja prevăzută modalitatea prin care cursurile în preuniversitar și universitar. În urma analizei situației și a evoluției vom stabili până când vom ține cursurile închise. Preocuparea este pentru sănătatea copiilor și a prevenirii îmbolnăvirii. Consider oportun să păstrăm cursurile suspendate.”, a declarat Monica Anisie.

Una dintre opiniile avizate în ceea ce privește anul școlar 2019-2020 îi aparține lui Șerban Iosifescu, cercetător în științele educației și președinte al Agenției guvernamentale care evaluează calitatea școlilor de stat și private:

„Cred că ar trebui să ne gândim foarte serios la prelungirea (în mod excepțional) a anului școlar, dacă închiderea forțată a școlilor va dura mai mult de 1 lună”.  Într-o analiză publicată pe pagina sa de Facebook, Iosifescu spune că “se mai poate renunța (de tot sau numai ca excepție), și la a doua sesiune de Bacalaureat”.

Există și voci care susțin că săptămânile de școală pierdute din cauza pandemiei de coronavirus ar trebui recuperate în plină vacanță de vară. Acest lucru este respins de majoritatea actorilor din educație, care știu ce efecte ar avea o zi de școală la 50 de grade Celsius, într-o clasă fără aer condiționat.

De altfel, mutarea școlii în vacanță ar da complet peste cap și planurile firmelor din domeniul turismului, afectând astfel economia.

Între timp, elevii rămân acasă și își fac lecțiile ajutați de părinți. Ministerul Educației susține realizarea de cursuri suport pentru elevi și îi invită pe dascăli să acceseze suitele educaționale gratuite oferite de Google și Microsoft. Cadrele didactice vor fi sprijinite de Casele Corpului Didactic și de experții ministerului în e-learning din proiectul CRED.

Suplimentar pentru elevii claselor a 8-a și a 12-a în parteneriat cu TVR, Ministerul Educației realizează cursuri pentru pregătirea acestor elevi pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat.

Cursurile sunt suspendate din data de 11 martie până pe 22 martie în învățământul preuniversitar și până pe 31 martie în învățământul universitar.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button