Știrile zilei
ULTIMA ORĂ

Ce se întâmplă, de luni, în școlile din Buzău

Marea acțiune de protest a sindicaliștilor din Educație produce încă ecouri la nivelul societății civile, dar situația dascălilor și a elevilor care ar fi trebuit să intre, de luni, în ultima săptămână de școală încă plutește în incertitudine. Pe de o parte, elevii nu știu dacă acțiunea de protest se va încheia în acest weekend, în timp ce multe cadre didactice se întreabă dacă mai au suficientă susținere pentru a continua greva.

Potrivit liderului Sindicatului Învățământului Preuniversitar Buzău, profesorul Ion Dobre, situația dascălilor nu s-a schimbat cu nimic față de ziua de vineri, motiv pentru care, luni, va fi în continuare grevă în toate școlile în care angajații au semnat pentru acțiunea de protest. Mai mult decât atât, luni dimineață va fi organizată o nouă pichetare în fața Prefecturii Buzău.

În altă ordine de idei, potrivit liderului Ion Dobre, există semnale conform cărora premierul Ciucă ar dori să aibă, duminică, o nouă întrevedere cu sindicatele din Educație, după ce oferta de vineri a fost respinsă categoric de greviști.

„Podul Demnității” / Foto: facebook.com/Grupul Profesorilor din România

Pe de altă parte, în mass-media au apărut informații conform cărora Nicolae Ciucă ar urma să demisioneze chiar luni din funcția de prim-ministru, așa încât vehiculata întâlnire de mâine cu liderii sindicali ar putea fi ultima. Dacă scenariul se confirmă, unul dintre miniștri va prelua prerogativele funcției de premier, însă nu va avea putere deplină de decizie, ci va sigura doar administrarea treburilor publice, conform Codului Administrativ.

Demisia lui Nicolae Ciucă ar însemna o întrerupere a negocierilor cu sindicatele din Educație, știut fiind faptul că un guvern interimar nu poate emite decât acte cu caracter individual sau normativ, necesare pentru administrarea treburilor publice, fără a promova însă politici noi. Potrivit Codului Administrativ, în perioada de interimat, Guvernul nu poate să emită ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă şi nu poate iniţia proiecte de lege.

Rămâne însă de văzut dacă liderii coaliției vor veni cu o nouă ofertă care să îi mulțumească pe dascălii aflați deja la finalul celei de-a treia săptămâni de grevă.

Luni, angajații din Învățământ sunt așteptați din nou la miting. Protestul va avea loc în fața Instituției Prefectului Județului Buzău, la ora 10:00.

În acest context, angajații care au semnat pentru grevă nu vor mai fi chestionați de liderii de sindicat, de vreme ce, până vineri, nu și-au exprimat intenția în scris pentru revenirea la catedră.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button