Știrile zilei

Cea mai veche casă din Buzău | Are în curte un mic „cimitir”

V-ați întrebat vreodată cum arăta viața buzoienilor acum mai bine de două secole? Ce povești ascund străzile și casele vechi din acest oraș? Ei bine, casa Vergu-Mănăilă, cea mai veche locuință din Buzău, ne invită să pășim în timp și să descoperim măcar o parte din răspunsuri.

Atestată documentar din anul 1794, casa a supraviețuit transformărilor istorice și culturale, devenind un simbol al orașului. O plimbare pe strada Războieni, unde se află casa, te poartă către o lume de demult, în care tradițiile locale și credințele erau parte esențială a vieții cotidiene. Pentru a înțelege mai bine acest trecut fascinant, o vizită la Casa Vergu-Mănăilă este cheia către o incursiune în istoria și sufletul Buzăului.

Casa Vergu-Mănăilă reprezintă unul din puținele locuri care mai vorbesc astăzi de istoria Buzăului. Cea mai veche construcție feudală păstrată în oraș a fost naționalizată în anul 1948, moment din care a început degradarea. A fost reconstruită în perioada 1971-1974, pe vechea fundație, iar Consiliul Județean Buzău a avut grijă ca anii să nu treacă peste iconica locuință fără procese constate de reabilitare, igienizare și îmbogățire a patrimoniului cultural.

Ca stil arhitectural, clădirea îmbină stilul vechi, popular, cu cel brâncovenesc. Numele casei este dat de cele două familii boierești, Vergu și Mănăilă, unite printr-o căsătorie, familii cu bogate tradiții în comerțul local și dregătorii. Cei doi soți au fost proprietarii conacului Vergu- Mănăilă, a cărui curte cuprindea străzile Războieni, Tudor Vladimirescu și Independenței.

Începând din 1976, aici funcționează Colecția de Etnografie și Artă Populară. Secție a Muzeului Județean Buzău, ea adăpostește o valoroasă colecție etnografică, alcătuită din obiecte originale specifice Buzăului.

Mare pedagog, publicist și geograf, Basil Iorgulescu a fost cel care a înființat prima colecție etnografică din Buzău, nucleu în jurul căruia s-a construit colecția de astăzi a Muzeului Județean.

Actuala Colecţie de Etnografie şi Artă Populară cuprinde 3.869 artefacte, achiziţii şi donaţii din spaţiul buzoian, şi acoperă domeniile: costum popular (femeiesc şi bărbătesc), mobilier, obiecte de uz casnic, obiecte decorative (ţesături, lemn, metal etc.), unelte (metal şi lemn) şi icoane.

Noua expoziţie permanentă, intitulată Locuinţa tradiţională din spaţiul buzoian, oferă publicului elemente complete privind ambientul dintr-o gospodărie ţărănească de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. Artefactele sunt expuse în cinci săli ce corespund spaţiilor unei locuinţe tradiţionale: bucătăria, cămara, camera de locuit, camera de lucru şi casa mare.

  • Misterul crucilor din curtea Casei Vergu-Mănăilă

Mulți trecători se opresc și privesc cu mirare crucile din curtea Casei Vergu-Mănăilă, crezând că marchează morminte. În realitate, aceste cruci fac parte dintr-o colecție impresionantă, salvate de pe câmpuri și de la răscrucile drumurilor din județul Buzău.

Aceste monumente străvechi, odinioară așezate la răspântii pentru a alunga spiritele rele, riscau să fie pierdute din cauza degradării. Angajații muzeului au înțeles valoarea lor istorică și spirituală, așa că le-au adus aici, pentru a le proteja și a le oferi o nouă viață. Astăzi, ele sunt expuse în curtea casei, continuând să fie martore tăcute ale tradițiilor și credințelor vechi de secole.

Casa Vergu-Mănăilă este situată pe strada Războieni nr.8, și poate fi vizitată de marți până duminică, în intervalul orar 9.00-17.00.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button