PoliticăȘtirile zilei

Cine i-a făcut plângere primarului Constantin Toma?

Constantin Toma contraatacă. După ce DNA Ploiești a anunțat că a clasat dosarul privind suspiciunea de fraudă cu fonduri europene, primarul municipiului Buzău anunță că va solicita instituțiilor abilitate să-i indice numele persoanei care i-a făcut plângerea ce ar fi putut bloca Buzăul.

În cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi, edilul buzoian a anunțat că va face, la rândul său, o plângere pentru denunț calomnios. Constantin Toma speră că așa va obține numele persoanei care i-a făcut plângerea penală:

O să fac o intervenție aici, local, la Parchet, la Inspectoratul de Poliție Județean, pentru a-mi indica persoana care a făcut această plângere, pentru denunț calomnios pentru că nu putem lăsa lucrurile să se desfășoare în acest fel. La orice plângere penală există riscul imediat să se blocheze finanțarea din fonduri europene. Nu este absolut deloc corect. Acest exemplu este elocvent. Am fost nevinovați, dar exista acest risc, iar în situația în care cercetarea penală se ducea spre persoane, adică spre mine, pentru că eu am avut această plângere penală, se puteau bloca plățile total, deci și de la bugetul statului și, evident, și de la Comisia Europeană.”, a spus primarul Buzăului, conform Șansa News.

Odată lămurite aspectele legate de plângere, edilul vrea să afle cine este responsabil de o acțiune care, potrivit DNA, nu are fundament, deoarece „faptele nu există”. Din ancheta efectuată de oamenii legii a rezultat că, începând cu 2021, Primăria Buzău a obținut patru avize de la Poliția Rutieră, dintre care trei pozitive și unul negativ. Cel referitor la strada Transilvaniei a fost eliberat în decembrie 2021, de către Biroul Poliției Rutiere.

Deși nu a arătat cu degetul înspre o persoană anume, edilul a lăsat să se înțeleagă că ar putea fi vorba despre aleși ai opoziției. Până la dovedirea acestui fapt, totul rămâne o simplă speculație.

  • O lovitură de imagine pentru Primărie.

Deși răspunsul DNA a spulberat orice suspiciune în privința legalității cererilor de plată, ecourile loviturii de imagine încasate de primar încă se simt în mediul on-line, acolo unde este aproape imposibil să mai faci distincția între informație obiectivă și fake-news.

După apariția în presă a informațiilor despre iminenta blocare a proiectului, primarul Buzăului a devenit ținta unor atacuri în mediul on-line. În cadrul unei ședințe de Consiliu Local, primarul a avut un schimb dur de replici cu alesul PMP Constantin Florescu, devenit din prieten, adversar. Atunci, Florescu a afirmat că nu el este autorul plângerii și a arătat că Primăria Buzău ar fi putut contesta măsura suspendării plăților imediat ce a fost înștiințată că nu va mai primi banii cheltuiți:

Am explicat că această suspendare a fondurilor prin adresa respectivă este nelegală. Ea poate să fie contestată la Curtea de Apel, secția contencios-administrativ în prezența unui judecător, de îndată și, în mod sigur, judecătorul va suspenda această suspendare, fiindcă este foarte clar că printr-o simplă adresă nu poți să blochezi un contract.”, a spus Constantin Florescu.

  • PNL  a negat orice implicare.

De scăderea de formă a edilului nu puteau să nu profite cei mai vehemenți contestatari, adică cei de la PNL. Imediat după izbucnirea scandalului, președintele Gabriel Avrămescu a ținut să anunțe că niciun consilier liberal nu a depus plângerea pe numele primarului. În schimb, deputatul PNL a vorbit despre calvarul pe care trebuie să îl îndure buzoienii din cauza numeroaselor șantiere deschise de primarul Toma, primarul unui oraș ajuns „sub asediu”:

Vorbim de Piața Dacia. Iată, ați văzut cu toții, ce se întâmplă în oraș, în zona centrală. Avem afaceri care se vor închide (…), este blocat orașul. (…) Atunci când s-a elaborat proiectul pe platou la Dacia a fost luată în calcul și o parcare subterană? (…) Era un domn consilier local foarte vocal pe Facebook, de altfel, care spunea că există studii de trafic. De o săptămână de zile aștept aceste studii de trafic ca să vedem și noi cum le-a avizat Poliția Rutieră, dacă avem Poliție Rutieră în municipiul Buzău. Avem sau nu avem? Că eu nu-mi dau seama dacă avem.” spunea Gabriel Avrămescu într-o conferință de presă organizată la câteva zile de la izbucnirea scandalului.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: