Articolul zileiȘtirile zilei

Cea mai veche clădire de pe Bulevardul Unirii intră în reabilitare

Clădirea Bibliotecii Judeţene „Vasile Voiculescu” din Buzău intră în reabilitare, la mai bine de patru ani de la semnarea contractului de finanțare. Clădirea, declarată monument istoric de importanţă naţională, va fi consolidată, restaurată şi dotată cu fonduri europene de aproape 4 milioane de euro.

Luni, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a mers la sediul bibliotecii pentru a preda amplasamentul constructorului şi pentru a discuta cu acesta despre termenul de execuţie.

Se va reabilita întreaga clădire şi va fi redată circuitului patrimoniului cultural-turistic. Finanţarea este din fonduri europene de aproximativ 4 milioane de euro, iar Consiliul Judeţean contribuie cu o cotă de cofinanţare de 500.000 de euro. Cred că este un lucru important pentru că această clădire face parte din patrimoniul cultural, din istoria noastră practic. Termenul de finalizare este finalul anului 2023 şi din ce am discutat cu constructorul, dacă nu apar elemente neprevăzute, el va fi respectat”, a spus Neagu.

Potrivit președintelui Consiliului Județean Buzău, întârzierea a fost cauzată de birocrația excesivă din România.

Clădirea Bibliotecii Judeţene „Vasile Voiculescu” Buzău are o vechime de 108 ani, iar timpul și-a pus serios amprenta asupra ei. Șubrezită de cutremure și de intemperii, ea a fost închisă acum trei ani, colecțiile fiind mutate în sediul de la Galleria Mall.

Construcţia clădirii de pe bulevardul Unirii a fost finalizată în anul 1914, după un proiect al arhitectului Grigore Cerchez. Aici au avut sediul Administrația Financiară, Miliţia şi Sfatul Popular.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button