Știrile zilei

Clădirea din Buzău de care vecinii au ajuns să se teamă

Dacă producătorii de la Hollywood ar ști de ea, probabil că ar turna aici un film de groază. Pentru că nimic nu e mai înfricoșător decât o grădiniță abandonată, cu inscripții ciudate pe pereți, cu maldăre de gunoaie și cadavre de animale care zac în curtea devastată.

Odinioară, clădirea din imagine, situată pe strada Independenței din Buzău, adăpostea grădinița „Căsuța Piticilor”, locul în care mii de prichindei învățau prin joc și se pregăteau de școală. Până pe la sfârșitul anilor 2000, instituția de educație a funcționat aici fără probleme, însă la un moment dat primăria nu s-ar mai fi înțeles asupra chiriei cu proprietarul clădirii.

Așa se face că, acum mai bine de zece ani, „Căsuța Piticilor” s-a mutat într-un alt sediu de pe strada Păcii, iar imobilul de pe Independenței a fost lăsat pradă degradării.

Astăzi, clădirea și curtea se află într-o stare deplorabilă. Cantități mari de gunoaie s-au adinat între timp în curtea ce răsuna, până nu demult, de glasurile copiilor, în timp ce vecinii se plâng constant de mirosurile neplăcute. Mai mult, oameni ai străzii și-ar fi găsit adăpost în clădirea abandonată, iar nu de puține ori între ei se iscă altercații.

Potrivit sansanews.ro, vecinilor le este foarte greu să închirieze sau să vândă terenuri, nefiind doritori pentru o zonă în care persistă mirosul urât. În plus, oamenii se tem și pentru sănătatea lor, deoarece consideră că locul nu este deloc igienic.

Momentan, primăria nu poate face prea multe în acest sens. În afară de impozitul majorat cu 500% pentru lăsarea clădirii în paragină, soluții nu există.

Vecinii din zonă spun că situația este incertă, iar asta și pentru că sediul fostei grădinițe ar avea mai mulți proprietari. Niciunul dintre ei nu pare a se îngriji însă de clădire…

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

3 Comments

 1. Revenind la lucruri serioase, casa respectivă se încadrează la 1.167,1 lei/mp valoare impozabilă (deși în hotărârea primăriei au trecut 11.671 lei). Presupunând că este o clădire rezidențială cu proprietar persoană fizică, impozitul local este de 0,12% din valoarea impozabilă. Suprafața construită pare a fi în jur de de 450 mp (clădire și anexe), ceea ce rezultă într-un impozit anual de 630 lei. Aplicând indicele pentru degradarea mai mare de 80,1%, de 500%, rezultă un impozit anual pentru clădire și anexe de 3.150 lei. Mai adaugi cei aporoape 1.000 lei pentru terenul intravilan (9286 lei/hectar) curți construcții aferent (aproximativ 1200 mp cât pare acolo) înmulțit cu 500% pentru că este neîngrijit, avem deja 8.150 lei pe an impozit local clădire și teren, pe an.
  Doar că adresa respectivă este prezentată în PUZ-ul orașului drept clădire comercială, deci 0,6% din valoarea impozabilă, dacă proprietarul este persoană fizică. Dacă e persoană juridică, 1,3%.
  Când nu plătești impozitele locale, crește datoria. Dacă tot nu plătești, se aplică amendă. Dacă tot nu plătești, se pune sechestru. Dacă tot nu plătești, proprietatea este executată silit. Cum dreptul de a executa silit proprietarul care nu plăteşte impozitul pe casă se prescrie la cinci ani după ce a fost înştiinţat că are de plătit impozitul respectiv, dacă nu l-a plătit între timp, poate se întreabă careva de ce, de atâția ani, clădirea respectivă încă există în condiții de degradare.
  Puțin mai sus cu 170 m s-a construit prin demolare un mic ansamblu de duplexuri (5 bucăți), pe un teren de 2.000 mp. O fi mai ieftin să aștepți să pice casa decât să autorizezi și să plătești o demolare, dacă ai voie la o clădire destul de veche precum în cazul de față. Sunt aproape sigur că am fi aflat dacă primăria își făcea în vreun fel treaba sa, până acum.
  ___
  Domnule Șontică, crezi că îți vor răspunde cei din palat, dacă îi întrebi?
  ___
  ZONAREA orașului https://primariabuzau.ro/wp-content/uploads/2016/11/intravilan01.jpg
  Impozite și taxe pentru 2023 https://primariabuzau.ro/wp-content/uploads/2022/12/Pr.304-stabilirea-impozitelor-si-taxelor-locale-pe-2023.pdf

 2. Totodată se plătesc sume enorme pe spatii inchiriate total neadecvate pentru a gazdui o grădiniță, chirii de mii de euro pentru oamenii de casă.
  Hai Buzău, Buzău…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!