Din Buzău

COMORI BUZOIENE: Priveliști amețitoare, ape repezi, păduri de parfum și arbori seculari

Buzăul ascunde o infinitate de comori. De la prilveliști amețitoare la locuri deosebit de frumoase, până la cele mai rare specii de plante și animale din țară. În această parte a țării, natura a revărsat cele mai impresionante podoabe ale sale. dealAstfel, pentru că are cu ce se mândri și pentru că vrea să le păstreze mult timp de acum înainte, Buzăul deține numeroase rezervații naturale, ce-i întregesc frumusețea și renumele.
Liliacul, supranumit și floarea memoriei” este o floare privilegiată în județul nostru, ea bucurându-se de o suprafață de aproximativ 10, 59 ha. Rezervația naturală de tip floristic și faunistic, Dealul cu lilieci, este o arie protejată de interes național, încă din anul 2000, având scopul de a ocroti specia floristică de liliac sălbatic, Syringa vulgaris. Parfumata rezervație se află la poalele Munților Buzău, în partea vestică a comunei Cernătești, pe Dealul Săpoca. Primăvara, când înfloresc aceste flori, devenite simbol pentru județul nostru, natura oferă un adevărat spectacol de culori. În arealul rezervației, alături de liliac, întâlnim și specii arboricole de stejar pufos, arbuști cu diferite specii.
Cea mai mare rezervație naturală de liliac din țară este Pădurea de Liliac de la Ponoare, din Județul Mehedinți, ce se întinde pe o suprafață generoasă de 20 ha.Bubacarita
Caprele negre, samardarul (bujorul de munte), roua-cerului, bumbăcarița. Toate acestea pot fi doar admirate, deoarece sunt protejate prin lege, făcând obiectul Rezervației naturale Culmile Siriului. Este o rezervație de natură geologică, botanică, forestieră și zoologică, ce se întinde pe o suprafață de 85 ha. Rezervația face parte din patrimoniul de mediu de pe Valea Buzăului și este inclusă în cea de-a patra categorie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. Despre Bujorul de munte trebuie să știți că este o plantă foarte pretențioasă, ce crește doar la înălțimi mari. În România, ea se găsește în Carpați, astfel, fiind o plantă rară, este inclusă pe Lista Roșie a plantelor din România. Florile smârdarul au diverse întrebuințări, de la plantă medicinală, până la prepararea unor dulcețuri, siropuri și ceaiuri.
Rezervația naturală Pădurea Milea Viforâta este o rezervație zoologică și forestieră, ce ocupă o suprafață de 165 ha. Localizată pe raza comunei Gura Teghii, rezervația se bucură de cele mai frumoase exemplare de brazi și molizi, ceindex depășesc 40 m înălțime și diametru de 1 m.
Ocupând o suprafață de 900 de ha, Rezervația naturală Balta Amară este localizată la 22 de km de Ramnicu Sărat, fiind o rezervație de tip geologic și zoologic. Însemnătatea sa este dată de faptul că deține efective importante ale unor specii de păsări protejate, dar și pentru că servește drept loc de iernat pentru păsări de baltă și loc de repaos în perioada de migrație. Face parte din grupa limanelor fluviatile ale Râului Buzău, cu folosință piscicolă, avand un bazin hidrografic de cca 115 kmp. Vegetația de aici este asemănătoare cu cea din Deltă.
Deși în prezent se află pe o proprietate privată, Stejarul secular din Buzău a fost declarat monument al naturii, fiind impresionant de bătrân și de mare. Stejarul datează de pe vremea lui Mircea cel Bătrân (1386-1418), distingându-se perfect pe imaginile din satelit. Prin dimensiuni și vârstă, având regim de monument al naturii, impresionează și Rezervatia-naturala-Piatra-Alba-La-Grunj-20110415121610Platanul din Râmnicu Sărat.
Alte rezervații valorificate de județul nostru sunt: Rezervația naturală Pădurea cu Tisa (suprafață de 150 ha, Comuna Chiojd), Rezervația naturală Blocurile de calcar de la Bădila (suprafață de 1 ha, pe Valea Buzăului), Rezervația naturală Piatra Albă la Grunj (Comuna Mânzălești, reprezentând un martor de eroziune hidraulică și eolian), Rezervația naturală Padurea Lacurile (Comuna Bisoca, suprafață de 10 ha)
Prin toate aceste rezervații naturale, diversificate din punct de vedere al obiectivelor protejate, Buzăul dovedește încă o dată că își merită din plin prestigiul pe care l-a câștigat în timp.

 

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!