Știrile zilei

Comuna Breaza stă pe un butoi de pulbere! Ce îi irită pe oameni

De aproape o lună de zile, cei aproape 3000 de locuitori ai comunei Breaza și administrația locală sunt prinși într-un război al nervilor cauzat de lipsa apei potabile. Oamenii se plâng de faptul că lichidul vital le-a fost raționalizat, apa curgând doar 3-4 ore pe zi, în timp ce conducerea Primăriei se apără în fața acuzațiilor de gestionare defectuoasă.

Criza apei de la Breaza a început acum aproape două luni, când seceta a pus stăpânire pe întreaga zonă colinară a județelor Buzău și Prahova. Din iulie, aici nu a mai căzut o picătură de ploaie, iar pânza freatică s-a subțiat de la o zi la alta.

Efectele secetei nu au întârziat să apară. Acum o lună de zile, forajele Primăriei din Breaza nu au mai făcut față nevoilor celor 2800 de locuitori, moment în care administrația a decis să raționalizeze apa. Așa se face că robinetele din comună curg doar 3-4 ore pe zi, stârnind indignarea și revolta localnicilor:

„Nu avem cu ce găti, cu ce spăla rufe și nu putem să facem baie. Avem copii, avem nevoi, iar apa ne este vitală. Toată lumea ridică din umeri, dar nimeni nu face nici cel mai mic pas pentru a ne racorda la rețeaua Companiei de Apă.”, s-a plâns o localnică.

În fața unor astfel de acuzații, primarul din Breaza, Adrian Drugă, a explicat – pentru ReporterBuzoian.ro – motivele pentru care s-a ajuns la această situație:

„Este o problemă generală, care afectează întreaga zonă colinară a județului. La Năeni, oamenii nu au apă, deși sunt racordați la rețeaua Companiei de Apă. În localitățile vecine, oamenii se confruntă cu aceeași problemă. La Mizil, apa a fost raționalizată, tot din cauza faptului că pânza freatică s-a subțiat. (…)

De 11 ani, în comuna Breaza am livrat apă încontinuu, fără niciun fel de probleme, cu ajutorul forajelor noastre. Acum, seceta ne afectează pe toți. Vom cere ajutorul Companiei de Apă, dar trebuie să înțelegeți că și ei au aceeași problemă, pentru că au forajele tot aici. Năeni și Săhăteni sunt cele mai bune exemple; aceste comune iau apă de la Companie, însă tot nu au apă din cauza subțierii pânzei freatice.”, a declarat primarul Adrian Drugă.

Administrația locală din Breaza vrea acum să le facă pe plac oamenilor din comună și să se lege la rețeaua Companiei de Apă, deși asta nu va rezolva criza actuală. Astfel, concluziile nu lasă loc speranței: cu o pânză freatică din ce în ce mai subțire, oamenii vor ajunge să își cumpere apă cu bidoanele, de la magazin sau să își monteze hidrofoare, în speranța că vor da de apă.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Adaugă un comentariu

Click aici pentru a adăuga un comentariu

Statistici T5