Până la finalul acestui an, locuitorii municipiului Buzău și cei ai comunei Țintești vor fi chemați la un referendum local pentru aprobarea unirii celor două localități. Propunerea îi aparține primarului Constantin Toma, fiul al comunei Țintești.
Anunțul privind unirea celor două localități a fost făcut aseară de către primarul Constantin Toma, la un post local de televiziune. Edilul a arătat că din unirea celor două localități va rezultat o unitate administrativ teritorială cu o suprafață aproape dublă, iar beneficiile vor fi pe măsură:
„Buzăul se unește cu Ținteștiul. Va ieși, din chestia asta, o treabă foarte serioasă pentru că aproape se dublează suprafața administrativă a municipiului Buzău.”, a spus edilul Toma.
În acest moment, comuna Țintești are 7200 de hectare și puțin peste 4000 de locuitori, iar Buzăul are în jur de 8100 de hectare și 115.000 de locuitori. După unirea celor două localități, suprafața municipiului va ajunge la peste 15.000 de hectare, „aproape cât Ploieștiul și Brăila la un loc”.
Constantin Toma a mai spus că viitoarea autostradă A7 Ploiești-Buzău va trece chiar la jumătatea distanței dintre Țintești și Buzău: „Investiții mai multe, întoarcerea buzoienilor acasă, locuințe pentru tineri, creșterea nivelului de trai pentru cele două comunități unite”, a adăugat edilul buzoian.
Pentru ca ideea să devină realitate, este nevoie de un referendum local. Cel mai probabil până la finele acestui an, buzoienii și ținteștenii vor fi chemați la urne pentru a vota pentru sau împotriva unirii celor două localități. Regula prevede ca la urne să se prezinte minimum 30% din totalul votanților, iar 50%+1 să voteze „Pentru”. Apoi, rezultatul merge în Parlament, unde se emite o lege, iar unirea devine efectivă.
- Undă verde din partea președintelui PSD, Marcel Ciolacu.
Edilul buzoian a mai anunțat că o astfel de propunere avea nevoie de girul președintelui PSD, Marcel Ciolacu. Potrivit spuselor primarului, șeful social-democraților și-a dat acordul pentru inițierea referendumului. De acord cu propunerea este și primarul din Țintești, Aurel Stoica, ceea ce înseamnă că lucrurile pot intra în linie dreaptă.
O inițiativă similară a avut-o și fostul primar al Oradei, Ilie Bolojan. Acesta le-a propus locuitorilor ca municipiul să anexeze comuna Sînmartin, însă pragul de 30% nu a fost atins, iar referendumul nu a fost validat.
Cheltuiți banii de pomana pe referendum, noi ne rupem picioarele și mașinile prin oraș și va arde de luat în agendă, pai cei din Țintești stiu că li se vor tripla taxele?
De ce nu cu Vernesti, sau Costești ori Mărăcineni, Vadu Pașii? Suntem oare obligați să plătim din banii noștri ambițiile personale ale unui om?
Vadu Pașii. Unirea Buzăului cu Vadu Pașii este mai practică și mai necesară . Mult Mai aproape , comunicare rapidă, căi de acces. Este o prostie toată faza cu țintești fiind prea departe. Lăsați prostiile.
Tu știi unde se afla Țintești ?cum sa spui că Vadu Pașii este mai aproape și se vrea asta pentru că Tintestiul este slab dezvoltată și tot odată are o grămadă de teren care cu aceasta chestie ar ajunge la primăria Buzău pentru dezvoltare