AnunțuriEducaţieUtile

COMUNICAT DE PRESĂ | Seminar european de formare pe tema educației pentru o cetățenie democratică

Formarea culturii democratice a elevilor constituie una dintre dimensiunile moderne și de actualitate a învățământului românesc, racordat la cel european. Competențele democratice și interculturale reprezintă capacitatea de mobilizare și de utilizare a unor valori, atitudini, aptitudini și cunoștințe cu scopul integrării eficiente în situații democratice și interculturale.

În perioada 12-13 ianuarie, s-a desfășurat, cu succes, seminarul european de formare ”Educația democratică la școala. De ce? Cum?”, organizat de Inspectoratul Școlar Județean Buzău și Centrul Cultural Francofon Buzău, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Buzău, Colegiul Național Mihai Eminescu, Buzău și Asociația europeană GERFEC.

            Pe baza identificării nevoilor de formare a profesorilor buzoieni, Inspectoratul Școlar Județean Buzău și Centrul Cultural Francofon Buzău au propus asociației europene GERFEC organizarea, în premieră, la Buzău, a acestei activități de formare la care au participat 52 de profesori de la toate nivelurile de învățământ, din județele Buzău și Prahova.

            Seminarul de formare a propus activități în plen și pe grupe, în limba engleză și în limba franceză, coordonate de dna prof. Kari Florens din Norvegia și dna prof. Monique Chauvet din Franța, președinta și, respectiv, secretara asociației europene GERFEC. După o introducere a formatorilor și a așteptărilor participanților, s-au prezentat documente pe tema educației democratice, elaborate de către Consiliul Europei de la Strasbourg, asociația GERFEC fiind acreditată de această instituție europeană.

Prin valorifocarea experiențelor din activitatea școlară și extrașcolară, profesorii au lucrat în echipe cu scopul stabilirii și prezentării unor valori, atitudini, aptitudini care să contribuie la dezvoltarea competențelor elevilor în domeniul educației democratice. Prezentărilor frontale au evidențiat diversitatea de opinii și de experiențe ale participanților, cu exemple de bune practici din învățământul din România, Franța și Norvegia.  Având la bază necesitatea unor schimbări de viziune în mediul școlar, formatoarele au explicat conceptul de comunicarea empatică, lansând și un exercițiu de rol la finalul căruia profesorii au discutat importanța dialogului și a comunicării pentru stimularea dezvoltării personale a elevilor.

            În a doua zi de formare, profesorii au discutat și au oferit exemple de valori democratice promovate în școala românească, cu scopul dezvoltării colaborării dintre elevi, pentru stabilirea unei atmosfere democratice și a rezolvării pașnice a conflictelor.

Doamnele profesoare Kari Florens și Monique Chauvet, formatoare cu experiență internațională, au apreciat, la finalul seminarului, calitatea deosebită a pregătirii profesionale a cadrelor didactice participante, deschiderea către colaborare și dorința de formare continuă, evidențiind posibilitatea organizării, la Buzău, a unui nou modul de formare pe tema interculturalității. Acest aspect va fi discutat în cadrul ședinței Consiliului de Administrație al asociației europene GERFEC din care fac parte dna. Prof. Florina Stoian, inspector școlar general al ISJ Buzău și dna prof. Pleșea Maria-Monalisa, președinte al Centrului Cultural Francofon Buzău. De asemenea, profesorii buzoienii vor fi invitați și la stagiul european de formare din luna iulie, la Torres Novas, Portugalia, organizat de această asociație, cu filiale în 17 țări europene, și acreditată de Consiliul Europei de la Strasbourg, în domeniul formării în educație.

Reușita acestei activități de formare ne întărește convingerea că profesorii buzoieni sunt interesați de formarea continuă, fapt demonstrat și de participarea a peste 30 de profesori de limba franceză, la cursul de formare în domeniul didacticii FLE, organizat de ISJ Buzău, pe 11 ianuarie, la CN Mihai Eminescu, când dna prof. Dobre Florentina a diseminat rezultatele stagiului de fromare CREFECO la care a participat in acest an școlar.

În calitate de organizatorii, le mulțumim tuturor partenerilor și profesorilor implicați în organizarea și desfășurarea, în premieră, la Buzău, a unui seminar european de formare, în limbile engleză și franceză, o excelentă ocazie de a dezvolta competențele profesorilor pentru o educație democratică în mediul școlar, și de colaborarea instituțională, în domeniul educației, la nivel european.

 

Inspector școlar general,                                       Inspector școlar pentru limbi romanice,

                                                                                         Președinte Centrul Cultural Francofon Buzău

prof. Florina STOIAN                                              prof.  Maria-Monalisa PLEȘEA

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button