Știrile zilei

Conducerea Liceului „Alexandru Marghiloman” și cea a Școlii Gimnaziale Nr. 7, cercetate pentru abuz în serviciu

Cutremur în învățământul buzoian, după ce IPJ Buzău a anunțat că a fost începută urmărirea penală față de conducerile a două școli buzoiene. 

Din datele obținute până în momentul de față, se pare că directoarea Liceului Teoretic de Informatică „Alexandru Marghiloman” și directoarea Școlii Gimnaziale Nr. 7 Buzău se confruntă cu acuzații de abuz în serviciu, dupa ce ar fi încadrat în anul școlar precedent și în cel actual un profesor despre care ar fi știut că figurează în Registrul național al persoanelor care au comis infracțiuni sexuale.

Profesorul în cauză are 40 de ani și predă desenul la cele două unități de învățământ. Potrivit unor surse judiciare, conducerile celor două școli ar fi primit încă de anul trecut certificatul conform căruia cadrul didactic figurează în Registru și, prin urmare, nu ar mai fi avut ce să caute la catedră.

Mai mult, la sfârșitul lunii iunie a acestui an, profesorul în cauză a fost condamnat la 2 ani și patru luni de închisoare pentru săvârșirea infracţiunii de trafic de droguri de risc în formă continuată. Cadrul didactic a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției, executarea pedepsei fiindu-i suspendată.

Potrivit Șansa News, în dosarul care i-a adus o condamnare, profesorul buzoian a recunoscut atât consumul cât și traficul de droguri. Declarația sa de suspect, citată de publicația News Online, menționează că:

”Sunt consumator ocazional de cannabis de aproximativ 7-9 ani.…În legătură cu cumpărările autorizate descrise în procesul- verbal au fost un favor la rugămintea cuiva care nu avea acces să le procure. ….În decembrie 2022 m-am întâlnit cu tânărul acela, ######, care m-a rugat insistent dacă pot să îl ajut să îi fac rost de 1-2 g, motivând că au venit niște cunoștințe din anturaj și vor să se distreze. La rândul meu am apelat la un băiat care stă în zona ####-Câlnăului pe care îl știu sub numele de #####; ##### a mers la București și a adus de acolo, știu că este consumator și m-a ajutat, iar banii primiți de la ###### i-am remis în integralitate lui #####; eu nu am avut niciun avantaj, nici financiar și nici nu mi-am oprit din substanță. În total i-am intermediat lui ###### vânzarea a 3 g de cannabis.”

În data de 14 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Biroului Siguranță Școlară, urmare activităților specifice desfășurate în contextul începerii anului școlar, s-au sesizat din oficiu, față de conducerea a două unități de învățământ din municipiul Buzău, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu.

Din cercetările efectuate s-a stabilit faptul că unitățile de învățământ nu au desfășurat corespunzător activitățile și verificările specifice impuse de Legea 118/2019 privind Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, cu privire la un bărbat în vârstă de 40 de ani, din Buzău, cadru didactic în ambele școli.

Mai mult, în urma investigațiilor, cu privire la aceeași persoană, au fost constatate aspecte ce ar putea fi incidente Legii învățământului preuniversitar 198/2023.

Polițiștii continuă cercetările, sub coordonarea parchetului, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, în vederea stabilirii cu exactitate a situației de fapt și luării măsurilor legale ce se impun.

Totodată, polițiștii au semnalat cazul instituției coordonatoare a unităților de învățământ, pentru demararea activităților specifice, conform competențelor.”.se arată în comunicatul de presă al IPJ Buzău.

Până la această oră, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Buzău nu au formulat un punct de vedere.

Vom reveni cu amănunte.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button