Din Buzău

Corul Bizantin al Seminarului din Buzău a câștigat etapa finală a Concursului Național de Muzică Psaltică de la București

Corul Bizantin al Seminarului Teologic Ortodox Chesarie Episcopul din Buzău și-a înscris în palmares o nouă performanță. După ce în 2015 a obținut premiul I la un Festival-Concurs Internațional (ediția a treia a Festivalului Gavriil Musicescu, desfășurat la Iași), anul 2017 a adus și primul premiu într-un concurs de nivel național pentru formația amintită. Este vorba despre Concursul Național de Muzică Psaltică pentru Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe, organizat de Seminarul Teologic din București, în parteneriat cu Patriarhia Română și Ministerul Educației. Concursul se află la prima ediție și constituie chiar o premieră modială la nivel de concept, așa cum remarca Prof. Dr. Achilleas Chaldaiakis, președintele comisiei de jurizare.

Etapa zonală, la nivelul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, s-a desfășurat în data de 11 februarie 2017 și a fost câștigată tot de Corul Bizantin al Seminarului din Buzău. Sâmbătă, 1 aprilie 2017, a avut loc proba de concurs pentru etapa finală, cea națională, a competiției inter-seminariale. Evenimentul a fost găzduit de Universitatea Națională de Muzică din București și a stat sub semnul comemorării Arhid. Prof. Univ. Dr. Sebastian Barbu-Bucur, trecut la cele veșnice în ziua de 1 aprilie 2015, care a fondat secția de muzică bizantină din cadrul acestei instituții.

La etapa națională a concursului s-au prezentat echipele câștigătoare din fiecare zonă/mitropolie, plus cea a Seminarului din București, calificată din oficiu în finală, datorită calității de organizator: Corul Bizantin al Seminarului din Buzău (Mitropolia Munteniei și Dobrogei); Corul Basileus al Seminarului din Iași (Mitropolia Moldovei și Bucovinei); Corul Seminarului Monahal Sfânta Ecaterina de la Prislop (Mitropolia Ardealului); Grupul Psaltic al Seminarului din Craiova (Mitropolia Olteniei). Toate cele cinci formații participante au pregătit și prezentat în concurs un repertoriu alcătuit din 4 piese, prima fiind impusă de organizatori, urmată de câte una pentru fiecare gen compozițional din muzica bisericească: irmologic, stihiraric și papadic.

Corul Bizantin al Seminarului din Buzău, sub conducerea Arhid. Prof. Constantin Iustin Stoica, a psalmodiat următoarele melosuri: Vrednică ești, glas plagalul celui de-al doilea, de Protos. Varlaam de la Mănăstirea Ciolanu – piesa impusă; un fragment din Canonul Epifaniei, melos tradițional (Oda a IX-a, atât din primul, cât și din cel de-al doilea Canon, cel iambic); Slava octàichon la Adormirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, de Petru Lampadarie; mathima De demult proorocii glas varys, de Sfântul Ioan Cucuzel. O importantă notă de originalitate adusă de seminariștii buzoieni în concurs, care a contat inclusiv pentru impresia artistică generală (item inclus în evaluarea formațiilor concurente), a fost psalmodierea fără partitură, din memorie, a acestor melosuri de mari dimensiuni.

În urma deliberărilor juriului, a fost desemnată formația care a întrunit cel mai mare număr de puncte, clasându-se astfel pe locul I: Corul Bizantin al Seminarului Teologic din Buzău. În cadrul festivității de premiere, seminariștii buzoieni și profesorul lor coordonator au primit trofeul destinat premiului I și câte o medalie. Toți participanții la etapa națională a concursului au fost invitați pe scenă pentru a psalmodia, alături de membrii juriului, una dintre cele mai cunoscute compoziții ale părintelui Sebastian Barbu-Bucur: Binecuvântările Învierii, glasul al III-lea. (Arhid. Prof. Constantin Iustin Stoica – Seminarul Teologic Ortodox Chesarie Episcopul din Buzău)

Sursa: http://arhiepiscopiabzvn.ro/

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!