Muzica este, fără îndoială, una dintre cele mai frumoase căi ce apropie şi uneşte oamenii, îi face să vibreze laolaltă. Atunci când ea face parte din viaţa unor oameni de calitate, se scriu poveşti de succes. Una dintre acestea s-a scris zilele trecute pentru cel mai longeviv cor din Buzău şi unul dintre puţinele din ţară cu o activitate neîntreruptă de peste 50 de ani. „Vinovat” de acestea este domnul profesor Ştefan Stănescu, părintele şi dirijorul corului Lyra, o frumoasă familie pentru dânsul şi pentru toţi membrii acestuia.
Armoniile unice, tablourile fără cusur ale naturii, oamenii frumoşi veniţi de pretutindeni au reprezentat ingredientele memorabile care au făcut din participarea corului Lyra la Festivalul Alta Pusteria din Italia o experienţă de poveste. Desfăşurat în perioada 12-16 iunie în mai multe localităţi din Val Pusteria, festivalul a reunit 82 de formaţii corale din toată lumea, făcând din acest eveniment unul dintre cele mai importante la nivel mondial. Coruri din Asia, Europa, dar şi de peste ocean au susţinut numeroase concerte atât în aer liber, la peste 2000 m altitudine, cât şi în săli de concerte şi diferite biserici sau catedrale.
La această a 27-a ediţie a festivalului, Lyra a fost singurul cor participant din România. Repertoriul interpretat a cuprins atât piese religioase, cât şi prelucrări folclorice, care au fost răsplătite cu aplauze îndelungate, în toate concertele susţinute. Fie că a fost vorba despre Monte Elmo, biserica Santa Maria din Sillian (Austria), Lago di Braies, Castelul Monguelfo sau Sala Mahler din Dobbiaco, cu entuziasmul şi pasiunea care îi leagă de atâţia ani, membrii coralei au adus arta corală românească în atenţia întregii lumi.
Un moment de excepţie l-a reprezentat parada tuturor corurilor, care a culminat cu interpretarea, într-un singur glas, dar sute de inimi, a două piese- „Signore delle cime” (Giuseppe de Marzi) şi „Va, pensiero” (din opera „Nabucco”, de Giuseppe Verdi). Străjerii, culmile muntoase încă înzăpezite ale Dolomiţilor, au oferit un plus de măreţie acestui eveniment memorabil. S-au fluturat steaguri, s-au împărţit îmbrăţişări şi zâmbete şi s-a vorbit o singură limbă, a muzicii.
Activitatea coralei şi a Asociaţiei Culturale Corul Lyra beneficiază de preţuirea şi susţinerea Centrului Cultural şi Educaţional „Alexandru Marghiloman”, a Primăriei Buzău şi a multor alţi prieteni şi sponsori, iubitori ai muzicii corale, care au făcut posibil acest festival internaţional.
Mulţumiri şi recunoştinţă!
(prof. Alina Rînciog)