Utile

Covor pătat? Iată ce trebuie să știi pentru eliminarea petelor

Petele de pe covoare dau extrem de multe bătăi de cap tuturor proprietarilor de locuințe, în special celor care au copii mici sau animale de companie.

Știm deja cu toții că oricât de atent ai fi, cu siguranță, la un moment dat, se întâmplă mici accidente care se finalizează cu pete impregnate în covor. De la resturi de mâncare, la vin roșu, la cafea sau la urină de animale, aceste pete pot părea inestetice și chiar enervante. Vestea bună este că, deși par imposibil de îndepărtat, există soluții eficiente și sigure care vă vor ajuta să scăpați de ele și să faceți covorul să arate „ca nou”.

Iată ce trebuie să faceți:

Evaluați tipul de pată de pe covor

Unul dintre cei mai importanți pași pentru curățarea petelor de pe covoare este să știți cu ce fel de pată vă confruntați, pentru a putea alege metoda potrivită de eliminare. Acest pas este esențial deoarece, există diferite tipuri de pete care necesită tratamente diferite, cu substanțe diferite de acțiune. De asemenea, verificați și adâncimea de impregnare a petei în țesătură, pentru a putea alege detergentul potrivit.

Alegeți echipamentul potrivit

Este foarte important să alegeți echipamentele potrivite pentru curățare, concepute pentru eliminarea și îndepărtarea petelor dificile. Un exemplu bun în acest caz este aspiratorul cu injecție extracție sau generatorul de abur, care, va reuși să înmoaie pata de pe covor și ulterior să o extragă din țesătură.

Având în vedere că, pentru procesul de curățare al covorului veți avea nevoie de mai multe echipamente curatenie (aspirator, detergenți, perie, găleți, burete, mănuși etc.), este bine să vă asigurați că aveți cu ce să le transportați, pentru a nu face mai multe drumuri și pentru a putea acționa la timp cu fiecare echipament. În acest caz, o soluție utilă (nu doar pentru curățarea covoarelor ci pentru orice proces de curățenie) este utilizarea unor carucioare curatenie, special concepute pentru ușurarea transportului tuturor echipamentelor pentru curățenie.

Alegeți agentul de curățare potrivit

Petele încăpățânate pot fi dificil de îndepărtat din țesătura covorului, motiv pentru care este important să utilizați și să tratați pata cu agentul de curățare special formulat pentru această etapă, înainte de a utiliza echipamentele de extracție sau de curățare propriu-zise. De regulă, acești agenți speciali ajută la descompunerea petei și facilitează îndepărtarea acesteia, fără a lăsa urme.

Dacă, în acel moment, nu dispuneți de soluții speciale pentru îndepărtarea petelor, variantele tradiționale, acționate la timpul potrivit, ar putea să dea roade. Astfel, amestecul de bicarbonat de sodiu cu oțet poate să reprezinte o soluție optimă împotriva petelor. După ce faceți acest amestec, aplicați-l direct pe pată, lăsați să acționeze câteva minute după care, cu o perie moale, frecați ușor țesătura.

Indiferent de care este tipul de pată de pe covor, este important să acționați rapid, pentru a evita instalarea petei și impregnarea acesteia pe o zonă și mai mare. Chiar dacă nu reușiți să acționați instant, în momentul „accidentului” încercați cel puțin să absorbiți cu un prosop de hârtie surplusul de lichid. Desigur, prin utilizarea prosopului de hârtie ne referim strict la absorbție prin tamponare și nu la încercarea de eliminare a petei, deoarece, prin frecare se poate să ajutați la extinderea acesteia sau la impregnarea și mai adâncă în fibră.

De asemenea, atunci când vine vorba de curățarea covoarelor, dacă folosiți agenți de curățare puternici, este esențial să testați mai întâi pe o suprafață mică și mai ascunsă a covorului, pentru a vă asigura că acei detergenți sunt siguri, nu deteriorează fibrele covorului și nu le decolorează. Nu în ultimul rând, verificați echipamentele de curățenie pe care le folosiți și accesoriile acestora care trebuie să fie potrivite pentru curățarea covoarelor și a țesăturilor, pentru a evita deteriorarea.

Indiferent de varianta pe care o alegeți sau de detergenții sau echipamentele pe care decideți să le folosiți, este important să urmați instrucțiunile producătorilor, pentru a vă asigura că atât voi cât și covoarele sunt în siguranță.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button