Educaţie

Cozi ca pe vremea lui Ceaușescu la Buzău: „Bătaie de joc la adresa copiilor și a dascălilor!”

Nemulțumiți de notele obținute la Evaluarea Națională, dar și încurajați de Scrisoarea Deschisă adresată de părinți Ministerului Educației, sute de buzoieni și-au luat copiii de mână și au pornit vineri spre centrele de examinare, hotărâți să depună contestații.
  • 15% dintre elevi, nemulțumiți de rezultat.646x404

Potrivit Inspectoratului Școlar Județean Buzău, în doar 4 ore, nu mai puțin de 480 de contestații au fost înregistrate, dintre care 354 la limba română și 126 la matematică.

Numărul mare al contestațiilor de la limba română s-ar putea explica prin controversele iscate pe marginea subiectelor, considerate de către unii specialiști „în dezacord cu programa școlară în vigoare”.

De altfel, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din învățământul preuniversitar a adresat o Scrisoare Deschisă ministrului Educaţiei, prin care acuză Centrul Național de Evaluare de lipsă de profesionalism:

„Față de perioada anilor de tristă amintire, atunci când noi, părinţii, făceam coadă la magazinele alimentare ca să reuşim să procurăm mâncare pentru copiii noştri, am ajuns astăzi să facem coadă la şcolile din România pentru a depune contestaţiile pentru notele de la proba de limba şi literatura română din cadrul examenului mai sus-menționat”.

Considerăm că Centrul Național de Evaluare din subordinea dumneavoastră a elaborat subiectele la această probă fără să țină cont de programa elevilor şi fără să aibă o legătură cu realităţile şcolii gimnaziale din România”, se arată în documentul amintit.

Părinții se plâng de fapul că, atât subiectele de limba română, cât și cele de literatură au fost concepute fără să se țină cont de cunoștințele dobândite de elevi în ciclul gimnazial. Mai mult decât atât, aceștia reclamă faptul că subiectul  legat de întâlnirea cu un scriitor contemporan nu a oferit egalitate de șanse între elevii din urban și rural:

„Nu în ultimul rând, apreciem că subiectul întâlnirii cu un scriitor contemporan a asigurat egalitate de şanse copiilor din mediul rural cu cei din mediul urban. (…). Nu vedem de ce ar rămâne în funcţii (propunătorii subiectelor- n.n.) după asemenea bătaie de joc la adresa copiilor şi a dascălilor lor”, mai precizează părinții în scrisoarea adresata lui Remus Pricopie.

Contestațiile vor fi analizate între 28 și 30 iunie, pentru ca, pe 1 iulie, să fie afișate rezultatele finale ale examenului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button