PoliticăȘtirile zilei

Cum afectează Ordonanța celor două tururi calculele primarilor din Buzău

Premierul Ludovic Orban a anunțat astăzi, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul îşi va angaja răspunderea în Parlament pe alegerea primarilor în două tururi. Măsura a creat deja nemulțumire în cadrul opoziției parlamentare, PSD anunțând că va trimite scrisori tuturor ambasadelor și oficialilor de la Bruxelles privind Ordonanța dată de PNL.

„Am luat decizia de a ne angaja răspunderea pe proiectul de lege pentru angajarea răspunderii pe proiectul de lege pentru alegerea primarilor în două tururi”, a declarat, astăzi, Ludovic Orban.

Asta înseamnă nici mai mult, nici mai puțin, că – pentru a câștiga din primul tur – orice primar din România trebuie să obțină voturile a 50%+1 din totalul sufragiilor. Pentru mulți dintre aspiranții la fotoliul de primar, acest lucru reprezintă o misiune imposibilă.

În acest context, unica soluție viabilă este intrarea în turul al doilea, unde bătălia voturilor se va da între primii doi candidați cel mai bine clasați.

  • Ordonanța nu reprezintă însă o garanție pentru PNL că va câștiga primăriile.

În ceea ce privește funcția de primar al municipiului Buzău, calculele politice se pot schimba odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței celor două tururi. Dacă nu va obține 50%+1 din voturile buzoienilor din primul tur, actualul primar Constantin Toma ar putea intra în turul doi alături de candidatul PNL, partid cel mai bine clasat la ultimele două runde de alegeri.

Edilul Toma pare să nu aibă însă emoții în ceea ce privește confruntarea electorală din luna mai. Într-o intervenție telefonică pentru Radio Focus, edilul cotat cu cele mai multe șanse să câștige Primăria în 2020 a precizat că are încredere în electorat și speră ca acesta să voteze în funcție de ceea ce s-a realizat în ultimii ani la Buzău.

Pentru primarul municipiului Râmnicu Sărat și pentru cei ai orașelor și comunelor din județ, alegerea în două tururi creează un nou context politic. La ora actuală, PSD are 78 de primari din 87 existenți. Dacă unii dintre aceștia reușesc să obțină din start jumătate plus unu din numărul voturilor, alții pot fi învinși dacă partidele de dreapta se unesc.

După anunțul făcut de premier, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a postat pe Facebook un mesaj dur la adresa Guvernului:

„După ce a călcat în picioare imaginea României și a cerut organismelor internaționale sancțiuni împotriva țării, PNL-ul vine astăzi și respinge toate principiile democratice și toate recomandările făcute de aceleași foruri internaționale.

Angajarea răspunderii pe modificarea legislației electorale, chiar în perioada de precampanie pentru alegerile locale, are un singur răspuns din partea PSD: NU se schimbă regulile în timpul jocului doar pentru că un partid își dorește maximizarea scorului electoral înainte de a dovedi românilor cât de capabil este să guverneze.

Vom depune moțiune de cenzură și vom salva România de un guvern incompetent și iresponsabil, care până acum nu a fost interesat decât de măsuri de austeritate, de creșterea vârstei de pensionare și de îndatorarea excesivă a României.”, a scris șeful PSD.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp.

Un comentariu

  1. Așa Cosmine…daca ai contract cu primaria si Comp de Apa Buzau,trebuie sa scrii de bine de ei.
    Nu vreau toma FALIMENTAR de Buzau sa mai fie primar.gata cu hotia.el vrea sa fure in 4 ani cat altii in 30.
    Jos cu PSD de la Buzau.jos cu tereacă!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close