PoliticăȘtirile zilei

Cum ar putea fi interpretată amânarea pronunțării sentinței în cazul primarului Constantin Boșcodeală

La termenul fixat ieri, instanța de la Curtea de Apel Brașov a amânat dictarea unei sentințe în dosarul „Gloria”, deși rămăsese în pronunțare încă de pe data de 1 februarie. Primarul este optimist și are alături numeroși susținători, chiar dacă există și oameni care Boscodeala GLORIAar dori să îl vadă în spatele gratiilor.
Întreaga opinie publică a așteptat cu sufletul la gură sentința celor două judecătoare, pe care primarul a încercat să le recuze în luna decembrie. Decizia s-a lăsat așteptată până luni, în jurul orei 11:00, atunci când Constantin Boșcodeală a respirat ușurat la vestea că mai are răgaz două săptămâni să se pregătească pentru momentul aflării deciziei.
Cum poate fi interpretată amânarea rămânerii în pronunțare? Potrivit specialiștilor, în ziua în care procesul ia sfârșit și se formulează de către părți concluziile, instanța declară că „rămâne în pronunțare”:
[quote_box_center]„Acest lucru înseamnă că procesul a luat sfârsit, iar, potrivit dispozitiilor codului de procedură penală, judecătorul este obligat ca, în secret, să chibzuiască asupra cauzei. În momentul în care și-a format o opinie și a luat o decizie în ceea ce priveste cauza, este de asemenea obligat să pronunțe această solutie, în sedinta publica, chiar în lipsa părtilor. Asadar, cel puțin teoretic, judecătorul ar trebui ca, în aceeasi zi, să se întoarcă în sala de judecată și să pronunte soluția în mod public. În practică însă, foarte putini judecatori fac acest lucru.”, ne lămurește avocatul E. Iliescu.[/quote_box_center]
Dosarul lui Boșcodeală este unul complex.palat
Totusi, dacă dosarul este unul mai complex și instanta apreciază că nu se poate pronunța în aceeași zi si are nevoie de timp suplimentar pentru a hotarî, legea îi permite să amâne pronunțarea hotărârii pentru un termen de până la 7 zile, timp în care sî poată delibera. Însă, deoarece codul de procedură civilă nu distinge, instanțele se folosesc de această facilitate chiar de mai multe ori, amânând succesiv pronunțarea pentru intervale de câte o săptămână.
[quote_box_center]„În cazul de faţă, ne aflăm deja în situaţia prevăzută de alin (2), ceea ce înseamnă că termenul de 01.03 este ultima amânare posibilă, iar instanţa va trebui să pronunţe atunci o soluţie.”, precizează av. Iliescu.[/quote_box_center]
Cel mai probabil, în cauza de faţă, deliberările încă nu s-au încheiat. Fiind vorba despre un complet format din două judecătoare, este posibil ca pozițiile acestora să fie diferite. Primarul Constantin Boșcodeală speră acum într-o achitare, care i-ar da șansa revenirii la vârful PSD și garanția că poate candida din nou la Palatul Comunal. Anul trecut, instanța de fond l-a condamnat la pedeapsa de cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!