PoliticăȘtirile zilei

Cum ar putea schimba RADICAL deputatul Marcel Ciolacu modul de a face administrație în România

O administrație publică stabilă și scutită de birocrație ar trebui să fie atributul oricărui stat modern. România ultimilor ani pare să nu fi trecut și acest test, impedimentele întâlnite de cetățeanul ajuns cu treabă la ghișeu sau blocajele în relaționarea interinstituțională fiind la tot pasul. În ultima perioadă, însă, în Parlamentul României a fost înființată o comisie specială de Cod Administrativ, de a cărei activitate se ocupă deputatul buzoian Marcel Ciolacu.

Fără a se dori o apologie adusă vreunui actor politic, analiza de mai jos se referă strict la mecanismele de funcționare a actualei administrații de la noi și, mai ales, la necesitatea flexibilizării procedurilor și la optimizarea relației dintre instituții și a celei dintre instituție și cetățean.

Concret, Comisia de Cod Administrativ nou înființată în Parlament vrea să reducă din blocajele întâlnite la tot pasul în sectorul administrației, fie că este vorba despre contribuabilul ajuns, de pildă, la ghișeul Fiscului sau al Registrului Auto Român, fie despre primarul care nu își poate impune propria strategie din cauza tergiversărilor venite de la centru.

Deputatul buzoian Marcel Ciolacu, un politician care s-a impus, în ultimii ani de activitate la centru, drept un om pragmatic, își propune să regândească întregul principiu de funcționare a administrației, fundamentându-l pe trei direcții: flexibilitate, transparență și debirocratizare.

Ideea în sine nu e rea, ba chiar constituie obiectivul dezirabil de mai toate generațiile ultimilor ani. Singurul impediment care ar putea apărea este rezistența la schimbare a unui sistem bine înrădăcinat în practica administrativă postdecembristă.

Ședința Comisiei de Cod Administrativ / 8 mai 2018 / FOTO: Facebook.com/Marcel Ciolacu
  • Cum ar fi –  de pildă –  ca, în calitate de cetățean, să nu mai fii nevoit să aștepți ore în șir la un ghișeu pentru o operațiune banală, în contextul în care ai putea obține documentul dorit folosind o simplă aplicație de mobil? Sau cum ar fi ca Primăria să nu mai aștepte doi ani aprobările pentru asfaltarea străzii tale, timp în care tu mergi tot cu cizmele de cauciuc?

Sunt două exemple aparent banale, dar care ar putea duce la creșterea calității vieții și la eficientizarea administrației publice locale. În principiu, despre asta este vorba la ora actuală în administrația românească, iar Comisa nou înființată din Parlament și-a propus obiective îndrăznețe:

„Astăzi am avut o discuție foarte bună la Comisia specială pentru Cod administrativ cu primarii de municipii, care și-au exprimat opiniile cu privire la viitorul act normativ. Toți au fost de acord că este mare nevoie de o flexibilizare a procedurilor, de o relație mai eficientă cu celelalte instituții publice, de reducerea drastică a birocrației, dar și de informatizarea administrației publice. Acestea sunt cele mai bune soluții pentru depășirea actualelor blocaje și pentru impulsionarea dezvoltării comunităților. Îmi doresc ca viitorul Cod Administrativ să răspundă tuturor acestor probleme, astfel încât primarii să se poată concentra pe proiectele pentru cetățeni și să nu mai umble după tot felul de avize și autorizații.”, a scris deputatul buzoian Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.

La ședința comisiei a participat și primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, unul dintre edilii care au combătut cu vehemență mecanismele administrației actuale. În Primăria Buzău, de pildă, peste 140 de posturi sunt blocate, iar funcționarii sunt supraaglomerați din cauză blocării șa București a organigramei Palatului Comunal.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button