Știrile zilei

Cum au trăit buzoienii cutremurul pe Facebook și de ce n-am primit mesaje de la RO-ALERT

Sâmbătă noapte, buzoienii au fost treziți din somn de un cutremur cu magnitudinea de 5.8 pe scara Richter produs în zona seismică Vrancea. Unda de șoc nu trecuse complet când cei mai rapizi postaseră deja pe Facebook mesaje de alertă.

„Ne-a zgâlțâit bine”, „A simțit cineva cutremurul?” sau „Cutemur, toată lumea pe Facebook!” au fost doar câteva dintre mesajele postate la distanță de numai câteva secunde de mișcarea seismică produsă la ora 03:39.

Nu la fel de rapizi au fost și cei de la RO-ALERT, cărora utilizatorii de Facebook le reproșează lipsa oricărei reacții. „Nu înțeleg de ce așteptați mesaj de la Ro-Alert; E weekend și nu se lucrează!” a fost unul dintre cele mai bune comentarii.

În realitate, sistemul RO-ALERT nu este folosit pentru a anunța cutremurele. Sistemul trimite mesaje doar în situații majore în care viața și sănătatea cetățenilor sunt puse în pericol, cum ar fi fenomene meteo extreme, inundații amenințătoare, atac terorist sau alte situații care amenință grav comunitățile.

De teama unei replici, mulți dintre buzoieni au decis să rămână treji, iar acest lucru s-a văzut pe Facebook, acolo unde s-au iscat adevărate dezbateri.

Cutremurul din această noapte este cel mai mare înregistrat în 2018. Pe data de 18 octombrie, autoritățile au organizat cel mai amplu exercițiu de simulare a unui cutremur în România.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: