Cum mai merge șpaga în spitalele buzoiene
Buzăul, în topul județelor privind șpaga în unitățile medicale de stat.
Cazul medicilor de la „Marius Nasta”, acuzați că ar fi luat mită de la pacienți, redeschide subiectul fierbinte al banilor pe care bolnavii din România trebuie să-i plătească pentru a-și recăpăta sănătatea.
Într-un clasament realizat cu ajutorul agregate de platforma Graphs.ro, pe baza informațiilor de pe platforma data.gov.ro, Buzăul figurează pe locul al doilea în ceea ce privește șpaga acordată în spitale. Fruntaș este județul Teleorman, unde procentul este de 7,33 la sută, urmat de Buzău, cu o medie în creștere de 5,99 la sută, apoi de Olt cu 5,86 la sută. La polul opus, cel mai mic procent este în Cluj, respectiv 0,91 la sută.
- Creștere semnificativă în ultimele șase luni.
Aceleași date arată că la Buzău, procentul șpăgii a crescut semnificativ din luna martie. În luna martie a acestui an procentul șpăgii la Spitalul Județean Buzău era de 3,61 la sută, în timp ce în luna august procentul ajunsese deja la 11,69 la sută.
Media la nivel național a pacienților care spun că medicii sau asistentele le-au cerut bani este de 2,06 la sută în august față de 1,61 la sută în martie. Tot în creștere este și numărul celor care sunt de acord să răspundă la un chestionar de feedback după după externare. Implementat în anul 2016, mecanismul de feedback al pacientului ajută la evaluarea satisfacţiei acestora, a calităţii serviciilor oferite de spitale şi pentru notificarea incidentelor de integritate.
În această perioadă, numărul pacienților care completează acest chestionar a crescut semnificativ, de la puțin peste 2.000 în 2016 la circa 30.000 în prezent. Cu toate acestea, deși procentul pacienților care spun că li s-au cerut bani de către personalul medical a scăzut de atunci, de la peste 5 la sută la 2 la sută în prezent, numărul reclamațiilor este mai mare – 117 în luna decembrie 2016 față de 656 în august 2023.
În ultimii doi ani, numărul de răspunsuri a crescut ușor, iar proporția celor care spun că li s-a cerut șpagă în spital variază cam în aceleași limite. Practic, nu se observă nicio îmbunătățire semnificativă.
- Cum stăm în Europa?
19%. Acesta este procentul șpăgilor din Sănătate, care plasează România pe primul loc în topul țărilor din Uniunea Europeană la acest capitol. Printre motivele pentru care pacienții oferă sumele de bani cadrelor medicale se numără teama că nu vor avea acces la serviciile medicale sau că nu vor primi cel mai bun tratament. La fel de adevărat este însă că unii medici condiționează actul medical de aceste „atenții”.
Recent, platforma de cercetare FRONTIERS a analizat fenomenul șpăgii în sistemele de sănătate din Europa, iar concluziile arată că statele postcomuniste, mai puțin dezvoltate, au rămas cu acest obicei în proporție mai mare față de cele mai dezvoltate. Au fost analizate 28 de state, iar în trei dintre ele – inclusiv în România – există o tendință de scădere. Chiar și așa, tot pe primul loc în Europa rămânem…
La Sj Bz spaga incepe cu infiermiera. 5-10 lei la fiecare vizita, daca nu doresti sa inoti stilul fluture in propriile dejectii ori te deranjeaza oarecum ca branula poate-ti e pe sub pat. Continua cu chirurgii si anestezistul, asta stim cu totii din propriile noastre experiente, cand intri pe salon intrebi precum la nunta vecinii masa, aici pe cei de pat, ”cate merge?”. Cum conducerea nu stie nimic, nu face nimic, totul e in dezvoltare, eu cred ca sunt doar rautacisme iar spagile nu exista in Buzau, ceea ce am dat eu unora, conditionat fiind, e doar un vis urat. Managerul sper ca e bine si ca-si traieste frumos viata printre asistente si alte cadre medicale superbe moral!
E pacat sa platesti taxe precum prostul iar institutiile statului, cum ar fi spitalele sau Parchetul nu-si fac treaba! E frustrant si de c*cat!
DREPTATE MAI AI MT DAR AR TREBUI SA I BAGAM LA PUSCARIE PE DOMI DOCTORI PENTRU CA LI SAU MARIT SALARIILE CABINETE PARTICULARE AU CE MAI VOR BANI PENTRU GIPANE SI CARBURANT DIN BUZUNARUL NOSTRU NU I BINE TREBUIE LUATE MASURI ADICA PUSCARIAAAA
Peste 90% aleg meseria de medic pentru poziția socială și bani…
Ai lovele europene trăiești, nu ai, Dumnezeu cu mila.
Scapă cine poate!!!
Umanitatea e trecută la și altele…
Cele mai mari jeguri din țara asta printre doctori și asistente, la Buzau au fost. Aici nu poți zice ca au fost și uscături ci ca a mai fost și grâu printre neghina. Și ca sa îmi justific apelativul au cerut și luat fără sa își facă treaba. Au murit oameni cu zile din vina lor.?
Un link catre studiul Frontiers citat, va rog.
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/pacient-in-romania/romania-prima-in-topul-spagilor-din-sanatate-in-ue-pacient-stiti-cum-e-in-spital-lumea-susoteste-intreaba-tu-cat-ai-dat-2266119