Utile

Cum ne pregătim pielea pentru expunerea la soare

Interviu cu medicul Andi Cristian Rizoiu, medic dermatolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău.

Luna iunie ne duce deja cu gândul la soare, la vacanţă. Este luna în care cei mai mulţi dintre noi ne facem planuri pentru concediu. Pielea trebuie pregătită şi ea pentru întâlnirea cu soarele, pentru a evita arsurile şi alte complicaţii nedorite. Cum ar trebui să ne pregătim pielea pentru contactul cu razele soarelui, în lunile de vară? Ce alți factori pot cauza afecțiuni ale pielii ? La aceste două întrebări, dar și la altele, ne oferă răspunsuri dr. Andi Cristian Rizoiu, medic dermatolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău.

  1. Domnule doctor, de-a lungul verii, pielea este mai mult timp expusă unor factori de mediu. Care sunt principalele probleme cu care se prezintă pacienții la cabinetul medicului dermatolog?

Dr. Andi Cristian Rizoiu: „În această perioadă, având în vedere că a fost o perioadă marcată de restricţii, aşa cum ştim cu toţii, lumea este însetată de socializare, de distracţie, îşi doreşte din ce în ce mai mult să meargă la mare, la bazin, să se relaxeze, să se simtă bine, cu familia, cu prietenii, şi în această perioadă incidenţa arsurilor solare este foarte mare ca urmare a expunerii exagerate la soare. Arsurile solare se manifestă, în cele mai multe cazuri, prin apariţia unui eritem, o roşeaţă la nivelul zonelor fotoexpuse, care este însoţită de prurit, o senzaţie de mâncărime, de căldură locală, în timp urmează, după acest eritem, apariţia unor leziuni veziculo-buloase, pline  cu lichid clar, care sunt friabile, se rup uşor si apoi apare descuamarea de la nivel cutanat.”

  1. Care este regimul ideal de expunere la soare, în perioada verii, pentru diferite categorii de vârstă?

Dr. Andi Cristian Rizoiu: „Ideal ar fi ca expunerea la soare să nu se facă în intervalul orar 10-17. Expunerea să se facă dimineața, foarte devreme, şi seara, târziu, după ora 17, chiar 18. Și pentru că m-aţi întrebat de categoria de vârstă, aici putem spune că vârstele cele mai vulnerabile sunt copiii până la vârsta de 5 ani şi persoanele adulte, cu vârsta peste 50 de ani. Există această idee, care nu este greşită în totalitate, că un copil are nevoie de foarte mult soare pentru a-şi fixa calciul în oase, este o treabă binecunoscută, însă nu trebuie exagerat cu expunerea copilului la soare. Este suficient ca acel copil să fie expus o perioadă cuprinsă între 5 şi 15 minute de trei ori pe săptămână, nici măcar în fiecare zi,  în lunile de vară, această expunere fiind suficientă pentru a se fixa calciul în oase. De asemeni, şi la vârstnici, este importantă expunerea la soare pentru că previne osteoporoza. Soarele, pe lângă efectele negative pe care le are, are şi aceste efecte pozitive şi aș menţiona aici faptul că expunerea la soare creşte foarte mult nivelul de serotonină, care este hormonul fericirii, prin această expunere la soare se stimulează sinteza serotoninei.”

  1. Putem să ne pregătim pielea pentru expunerea la soare? În afară de aplicarea unei creme sau loțiuni de protecție, ce alte măsuri considerați că ar fi absolut necesare pentru a preveni apariția arsurilor solare? De unde trebuie să achiziţionăm loţiunile de protecţie?

Dr. Andi Cristian Rizoiu: „Cea mai importantă soluție pentru a preveni, pentru a preîntâmpina apariţia arsurilor solare este cea pe care aţi menţionat-o şi dvs., aceea de a folosi din abundenţă creme fotoprotectoare, cu factor de protecţie cât mai ridicat, dacă este posibil, şi în funcţie de patologii asociate, în funcţie de tipul de piele pe care pacienţii îl au. În afară de aceste creme fotoprotectoare, este bine ca atunci când ne expunem la soare să ne protejăm şi prin folosirea hainelor cu mâneci lungi, a pantalonilor lungi, toată lumea atunci când dă soarele are tendinţa de a purta pantaloni scurţi, tricouri, cămăşi cu mânecă scurtă, lucru care nu este tocmai bine, pentru că pielea va fi expusă direct razelor solare. Deci, în această perioadă, ar trebui să ne acoperim pielea, nu să o dezveli. Este recomandată purtarea şepcilor, a pălăriilor cu borduri largi, şi purtarea ochelarilor cu filtru UV este indicată pentru ochi: ne protejăm pielea dar să nu uităm de partea oculară.

Loţiunile de protecţie ar trebui să fie cumpărate numai din farmacie, nu de la tarabă, nu de pe plajă, de la vânzătorii ambulanţi, pentru că cele cumpărate din farmacie au avizul Ministerului Sănătăţii, au nişte studii clinice în spate, înainte de a fi comercializate. Celelalte, pe care oamenii le achiziţionează de pe tarabă sau de pe plajă nu au aceste studii clinice în spate.”

  1. În afară de arsuri, ce alte probleme ale pielii pot apărea după expunerea la soare și cum pot fi evitate sau tratate?

Dr. Andi Cristian Rizoiu: „Soarele are efect negativ pe aluniţele deja existente, ca urmare a agresării termice pe care soarele îl produce asupra pielii. Pielea este predispusă la formarea unor cancere cutanate, dintre care cele mai importante, cele mai frecvente, sunt carcinoamele bazocelulare sau spinocelulare, dar cele mai importante şi cele mai agresive sunt melanoamele, care, din nefericire, în ultima perioadă, apar și la persoanele mai tinere, care au suferit arsuri solare de-a lungul anilor. Trebuie să cunoaştem faptul că o arsură solară surevnită în copilărie sau în perioada adolescenţei poate avea urmări grave asupra tegumentului şi poate să ducă la apariţia unor cancere cutanate, inclusiv melanom, care ştim cu toţii că este practic cea mai agresivă tumoră pe care o poate avea organismul uman, poate să crească incidenţa atunci când expunerea la soare este exagerată.”

  1. Ce neplăceri pot apărea pe piele, la contactul cu apa din bazine sau cu apa mării?

Dr. Andi Cristian Rizoiu: „La contactul cu apa mării apar mai puţine neplăceri, adică dacă ar fi să recomandăm cuiva să se ducă la mare sau să se ducă la bazin, sau la ştrand, alegem sigur prima variantă. Neplăcerile care pot apărea atunci când indivizii folosesc bazinele sau ştrandurile ţin în principal de dezinfectanţii care se folosesc periodic pentru a menţine un mediu propice scăldatului, clorul are un efect nociv atunci când este în cantitate mare , la nivel cutanat,, în special la persoanele atopice, la persoanele care sunt predispuse la alergii. Ca urmare a scăldatului, mai ales din cauza clorului, pacienţii se pot alege cu tot felul de dermatite de contact, de eczeme, de leziuni oculare care se pot manifesta sub forma conjunctivitelor, dacă ne gândim la faptul că piscinele vor fi din ce în ce mai aglomerate, cumva compensator, pentru că anul trecut s-a stat mul mult în casă, oamenii au evitat aglomeraţia , atunci trebuie să ne asumăm acest risc fiind foarte aglomerate piscinele şi bazinele, riscul de a lua infecţii bacteriene, infecţii fungice este mult mai mare. Cele mai frecvente infecţii sunt cele fungice, în special pitiriazisul versicolor. Am observat o creştere a incidenţei în această perioadă, el se manifestă  sub forma unor macule maronii acoperite de o scuamă furfuracee. Mai există şi varianta apariţiei unor pete decolorate, sunt manifestări în cadrul aceleiași afecţiuni şi pacientul trebuie să ştie că este vorba de o ciupercă. De asemenea, se pot lua verugile din bazin, dar mai frecvent de pe lângă bazin, atunci când copiii, în special, se joacă, umblă desculţi în jurul bazinelor şi treaba asta se întâmplă mai frecvent, deci există un risc  mai mare de a ne infecta atunci când avem o soluţie de continuitate la nivel tegumentar, fie că vorbim de o înţepătură, sau despre o tăietură sau chiar de o mică escoriaţie, în aşa fel încât germenele prin această poartă de intrare pătrunde mult mai uşor, urmând ca după aceea să se multiplice.”

  1. Pielea feței are de suferit mai mult decât cea de pe corp, în timpul verii ? Ce urmări au temperaturile ridicate asupra diferitelor tipuri de ten ?

Dr. Andi Cristian Rizoiu: „Pielea feţei este mai sensibilă, comparativ cu pielea prezentă pe restul corpului, în principal din cauza faptului că este mai subţire, motiv pentru care şi îngrijirea tenului necesită o atenţie suplimentară. Trebuie să folosim aici gelurile de curăţare, care sunt destinate exclusiv la nivelul feţei, să evităm săpunurile care usucă faţa, contribuie la generarea unor leziuni acneiforme sau agravează leziunile deja preexistente, mă gândesc la de dermatită seboreică care poate fi agravată de folosirea săpunurilor, deci pacientul trebuie să folosească, din farmacie, agenţi de curăţare la nivelul feţei şi să folosească bineînţeles creme fotoprotectoare cu factor de protecţie minimum 30. Un SFP 30 asigură o protecţie de 97%,, un SFP 50 asigură o protecţie de 99%, SFP-ul peste 50 plus, este mai mult o chestiune de marketing. Deci, ca să fim protejaţi de soare nu trebuie să apelăm la un produs cu factor de protecţie solară 50 plus, ci este suficient să aplicăm un produs de fotoprotecţie cu factor 30. Dacă discutăm despre persoane, pacienţi cu anumite afecţiuni dermatologice, cum ar fi lupusul eritematos, atunci este indicată folosirea unui factor de protecţie cât mai înalt. De asemenea, în special la nivelul feţei, aceste creme trebuie să fie aplicate cu regularitate, din două în două ore, dacă persoana respectivă nu intră în apă, iar dacă intră în apă, cât mai des cu putinţă. Oricum, atunci când iese din apă, obligatoriu trebuie să folosească aceste creme de fotoprotecţie. Totodată, persoanele care au fototip cutanat 1, 2 trebuie să îşi aplice creme cu factor de protecţie mai ridicat şi ritmul de aplicare trebuie să fie altul față de persoanele care sunt mai brunete, de exemplu. Deci, persoanele cu tenul deschis, persoanele care au ochii albaştri, părul roşcat, sunt predispuse la arsuri solare, sunt predispuse la cancere cutanate iar aplicarea cremelor de fotoprotecţie trebuie să se facă cât mai des cu putinţă. Este foarte important ca înainte de expunerea la soare , cu câteva zile înainte, să folosim un agent exfoliant pentru ca pielea să capteze în alt mod razele solare, bronzul să fie uniform. Este indicat ca epilarea să se facă nu în ziua anterioară expunerii la soare, ci măcar cu 2-3 zile înainte, pentru ca porii să nu fie deschisi, pentru a nu se crea nişte leziuni inflamatorii care, în contact cu soarele, să pigmenteze locul respectiv.”

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button