AdministrațieCultură

De ce suntem masochiști?

Suntem cu toții niște masochiști. Noi, cetățenii.  Pentru că din patru-n patru ani, ne facem rău cu mâna noastră. Ne tranzacționăm votul prea 646x404ieftin, în loc să-i taxăm atunci când trebuie pe cei care ne promit marea cu sarea și nu se țin de cuvânt.
Cheltuim anual zeci de milioane de euro cu lucrările de deszăpezire, însă nu vedem  banii europeni care sunt chiar sub nasul nostru, destinați achiziționării de utilaje de deszăpezire.
Programul Operaţional Sectorial Transporturi  conţine cel puţin patru categorii de cheltuieli care ar putea fi eligibile pentru achiziţia de utilaje din fonduri nerambursabile de la UE de către administratorii de stat ai infrastructurilor rutiere şi feroviare.
  • Guvernul nu trebuie decât să urmeze procedurile prevăzute în Ghidul Solicitantului POS-Transporturi.
  • De utilaje poate beneficia și Consiliul Județean Buzău.

Nu doar Guvernul poate cumpăra utilaje de deszăpezire din bani europeni, ci și autoritățile locale. Astfel, județul Buzău ar fi putut fi deszăpezit fără niciun leu, dacă autoritățile  județene ar fi urmat  procedurile prevăzute în Ghidul Solicitantului POS-REGIO.

 

Luat la întrebări de jurnaliștii ANTENA 3, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat că,  pe urmărorul cadru financiar, achiziția de utilaje de deszăpezire „vor fi prinse ca și cheltuieli eligibile”.
  • De ce anul trecut nu s-a putut, încă nu știm. Las’, poate la anu’..deszapezire-canada-sua-si-japonia
Iarna viitoare, Consiliul Județean Buzău nu ar mai fi nevoit să toace milioane de euro cu firmele de deszăpezire, deoarece va putea cumpăra din fonduri UE, utilaje performante.
  • Banii europeni ar elimina clientela politică.

Autoritățile au cadrul legal necesar accesării de fonduri europene însă, odată cumpărate freze și gredere din banii UE, clientela politică locală ar dispărea, ceea ce nu ar fi tocmai pe placul unora.

  • Ar fi însă în avantajul cetățenilor, care ar trebui să suporte impozite ceva mai mici și ar avea parte de drumuri mai curate.
Dacă Grecia a putut să cumpere cu banii altora utilaje pentru stingerea incendiilor, cred că și noi putem lua 50 de milioane de euro pentru drumurile noastre, chiar dacă asta ar însemna să închidem robinetul firmelor de partid.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button