Știrile zilei

Cum se poate transforma într-un coșmar o simplă plimbare în Crâng

Precipitațiile abundente din această vară au întârziat operațiunile de dezinsecție atât de necesare într-o astfel de perioadă. Calendarul este întârziat, dezinsecția ar putea fi prelungită până în octombrie, însă între timp a apărut un alt pericol, asociat țânțarilor, dar mult mai deranjant decât enervanta lor înțepătură: riscul transmiterii virusului West Nile.

În municipiul Buzău, de exemplu, aviotratamentele ar fi trebuit să fie aplicate încă de la începutul lunii mai, însă acest lucru a fost imposibil din cauza precipitațiilor. Elicopterul cu substanțe împotriva țânțarilor s-a ridicat de la sol abia luna aceasta, iar campania la sol este și ea întârziată:

“Anul acesta sunt probleme destul de mari din cauza perioadei lungi de ploi, precipitații care ne-au împiedicat să ne facem activitățile la timp. Calendarul este foarte întârziat. În mod normal, acum trebuia să fim deja la a patra etapă a campaniei de dezinsecție la sol, trebuia să avem aviotratamentul în luna aprilie, la sfârșit, sau la începutul lunii mai. Până acum am făcut doar prima etapă de dezinsecție la sol și o primă etapă de aviotratament. De miercuri, 21 iulie, vom începe a doua etapă la sol, în fiecare cartier în parte iar la finalul acesteia vom face din nou o trecere cu elicopterul. Și, tot așa până în luna octombrie sau până când va fi nevoie. Dezinsecția la sol va fi efectuată în 6-7 etape, în total”, a declarat, pentru Șansa News.ro, directorul RER Sud, Liviu Mocanu.

  • O banală înțepătură de țânțar ne poate ucide.

Febra West Nile este o boală produsă de virusul West Nile. Principala cale de transmitere a acestei infecții la om este prin înțepătura de țânțar. Aceste insecte se infectează în urma hrănirii cu sânge de la o pasăre infectată. Odată infectat (cu virusul West Nile) țânțarul rămâne așa toată viața și are potențialul de a transmite virusul la orice gazdă vertebrată pe care o mușcă pentru a se hrăni.

În acest moment u există un tratament specific al acestei boli și nici un vaccin care să o prevină, utilizarea îmbrăcăminții adecvate pentru a împiedica înțepătura de țânțar fiind principala măsură de prevenire a îmbolnăvirii.

Prezentați-vă la cel mai apropiat cabinet medical, dacă identificați următoarele semne și simptome: febră ridicată, durere de cap intensă, vărsături, erupţii cutanate, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

Specialiştii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (plase protecţie la ferestre), să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă/în jurul acesteia, să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stagnantă şi gunoiul menajer.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!