Știrile zilei

Cum se vor împăca „electronii liberi” cu „burjuiul” și cu „don arbitru”?

Anunțul potrivit căruia PSD și PNL ar putea merge de mână în anul electoral 2024 a agitat deja apele în politica buzoiană, unde cele două partide sunt dușmani de moarte. De altfel, Facebook-ul geme de postări în care aleșii social-democrați buzoieni, dar mai ales cei liberali se „mângâie” cu apelative precum cele din titlul articolului, așa încât o frăție Toma-Avrămescu sau Romașcanu-Pufu pare, cel puțin la prima vedere, imposibilă.

La Buzău, alianța dintre PSD și PNL nu a funcționat niciodată, cel puțin de când președinte peste liberali a fost uns deputatul Gabriel Avrămescu, iar peste social-democrați, senatorul Lucian Romașcanu. Principala țintă a liberalilor a fost mai tot timpul administrația locală, reprezentată prin cei doi lideri ai săi, Constantin Toma și Petre Emanoil Neagu. Cei doi nu au scăpat de verbul acid al opoziției locale, care a considerat probabil că astfel poate crește electoral. Sondajele par a spune însă altceva.

Sursa: facebook.com

În județul Buzău nu prea au funcționat alianțele dictate de la centru, iar USL-ul lui Ponta și Crin pare a fi cel mai bun exemplu. La zece ani distanță, Bucureștiul vorbește iarăși despre o alianță între cele două partide diametral opuse ca doctrină politică, dar atât de apropiate ca interese. Numai că, din nou, Buzăul pare a se opune, iar asta din motive care au legătură și cu orgoliile politice, dar și cu scorul din sondaje.

De pildă, primarul Buzăului, Constantin Toma, a declarat pentru Digi 24 că nu vede cu ochi buni o alianță PSD-PNL: „La București e miere, dar la Buzău e fiere”, a spus edilul buzoian, care a lăsat să se înțeleagă faptul că social-democrații s-ar descurca și siguri:

„Ce ar avea de câștigat PSD dintr-o asemenea alianță?”

Sursa: facebook.com

Deși nu există rezultate publice ale unui sondaj realizat în județul Buzău, surse politice locale vorbesc despre un scor extrem de mic pentru PNL. Primul test îl vor reprezenta însă alegerile europarlamentare din primăvara anului viitor, atunci când conducerile locale ale partidelor vor trebuie să demonstreze dacă își merită sau nu funcțiile.

O creștere constantă o înregistrează însă AUR, așa încât o alianță PSD-PNL pare astăzi singura modalitate de domolire a valului pe care stă așezat partidul lui George Simion.

Sursa: facebook.com

Pe de altă parte, social-democrații lui Marcel Ciolacu sunt interesați de o alianță totală cu liberalii în ceea ce privește alegerile de anul viitor și, potrivit unor surse politice, miza ar reprezenta-o alegerile prezidențiale din toamnă. Dacă cele două partide nu cad de acord asupra acestui aspect, alianța nu se va face.

Normal că există discuții, facem politică. Eu cred că şi PSD şi PNL am adus stabilitate în România. Nu aş vrea să vă reamintesc contextul când a intrat PSD la guvernare, eram în plină criză socială şi era o incoerență guvernamentală acută. Ăsta este adevărul şi nu aş vrea să îi deranjez sau să îi supăr pe colegii mei.”, a declarat Marcel Ciolacu.

Rămâne de văzut dacă, odată dat tonul unirii de la centru, politicienii buzoieni vor accepta să îngroape securea războiului sau dacă vor merge separat și în 2024, așa cum au făcut-o în 2012 Boșcodeală și Bîgiu, în ciuda „laptelui” și a „mierii” care curgeau în București…

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button