BUZĂUL MEU DRAG

Cum suna Ordonanța din 1891 a Primăriei Buzău privind „hygiena și salubritatea publică”

Salubritatea publică a constituit dintotdeauna o preocupare deosebită pentru primarii care s-au succedat la conducerea orașului. 

Într-un document emis de Primăria Urbei Buzeu, cel mai bun primar pe care l-a avut orașul, Nicu Constantinescu, amintește tuturor locuitorilor comunei urbane de pe atunci că este obligatoriu „să se îngrijiască cu tot dinadinsul a curăți curțile, dependințele și tóte împrejurimele caselor de gunóe, de băligare și de ori-ce necurățenii care produc miasme” (miasmă =  emanație rău mirositoare; duhoare, exalație)

Ordonanța semnată de Nicu Constantinescu se baza pe „Decisiunea Consiliului de hygienă și salubritate publică al județului” și avea și avizul prefectului. Ea avea rolul de impune locuitorilor orașului anumite norme elementare de curățenie, atât de necesare într-o epocă în care mizeria era cauza unei rate de mortalitate înfiorătoare:

  • Cutia primarului Constantinescu, strămoșul pubelelor de azi

În document se precizează și modul în care gunoaiele vor fi depozitate și transportate la marginea orașului, acolo unde funcționau trei gropi de gunoi. Fiecare gospodărie urma să fie înzestrată cu câte o cutie pentru transportul deșeurilor, un fel de „strămoș” al pubelelor de astăzi:

„Toate aceste gunóe se vor strânge dilnic în cutiī ce urmēză să aibă fie-care propietar saū chiriaș și din timp în timp să le transporte afară din oraș, cu îngrijire a nu curge și a se risipi pe strade, depuându-le la locurile următóre(…)”.

Nicu I. Constantinescu, primar al Buzăului

Ordonanța prevedea și sancțiuni pentru locuitorii care nu se conformau regulilor de bună conviețuire. Astfel, pe lângă amendă, contravenienții erau puși să achite și cheltuielile pentru transportul gunoaielor de pe proprietățile lor.

Tot la salubritate se referea și ordonanța privind „circulațiunea trăsurilor de piață” care, staționând mereu în aceeași zonă, „dă loc la necurățenii vătămătoare salubrității publice.”. De aceea, Primăria dispunea ca trăsurile să aibă trei stații fixe: pe strada Doamna Neaga, pe Calea Unirei și în Piața Dacia:

Nicu Constantinescu a fost primar al Buzăului de cinci ori. De numele său se leagă cele mai îndrăzneţe proiecte ­edi­litare din oraş, precum construcţia Palatului Comunal, lărgirea bulevardelor şi introducerea iluminatul public electric.

Nicu Constantinescu rămâne cel mai important primar pe care l-a avut Buzăul, iar în memoria sa a fost ridicat un bust, amplasat astăzi în fața Școlii nr. 1 de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button