Cutremur pe piața drogurilor din Buzău | 25 de persoane, duse la audieri

UPDATE: Doi profesori din județul Buzău s-ar afla printre persoanele suspectate că făceau rost de droguri de la dealeri din alte județe și apoi le vindeau clienților din municipiul Buzău. Potrivit unor surse, ar fi vorba despre două cadre didactice care ar preda în județul Buzău.
Profesorul are 38 de ani și predă economia la un liceu din Pătârlagele. Cealaltă persoană vizată este o tânără psihopedagog la Liceul Tehnologic Special pentru Copii cu Deficiențe Auditive. Cei doi ar forma un cuplu, potrivit unor surse citate de media locală.
ȘTIREA INIȚIALĂ: O operațiune mamut a poliției buzoiene și DIICOT a avut loc chiar în această dimineață, vizate fiind zeci de persoane suspectate că au constituit un grup infracțional specializat în trafic de droguri de mare risc. Nu mai puțin de 25 de persoane au fost duse la audieri, în ceea ce pare a fi cel mai important caz de trafic de droguri soluționat de autorități.
Potrivit datelor furnizate de IPJ Buzău, la data de 26 septembrie, polițiști Serviciului pentru Combaterea Criminalității Organizate Buzău, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Buzău, efectuează 26 de percheziții domiciliare, în județele Buzău, Vrancea, Brăila și Teleorman, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și mare risc și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie.
Din cercetări a reieșit că, în perioada ianuarie-septembrie 2023, mai mulți bănuiți, din județul Buzău, ar fi achiziționat, de la persoane din județele Vrancea, Brăila și Teleorman, diferite cantități de droguri de risc (canabis), mare risc (3-CMC, MDMB-4en-PINACA) și substanțe psihoactive (2-CMC, ADB-BUTINACA, 5F-MDMB-BUTINACA și 5F-ADB), în vederea comercializării, către consumatori din municipiul Buzău.
- Plata în criptomonede, ridicarea mărfii – prin locație GPS.
Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că drogurile ar fi fost comandate prin intermediul unor aplicații online criptate, iar plata s-ar fi realizat prin transferuri în echivalentul unei criptomonede.
Distribuția și vânzarea ulterioară a drogurilor ar fi avut loc fără ca persoanele să se întâlnească, cumpărătorul primind, după ce efectua plata, o fotografie și coordonatele GPS ale locului în care se aflau drogurile ce făcuseră obiectul tranzacției.
La sediul D.I.I.C.O.T.– Biroul Teritorial Buzău vor fi conduse 25 de persoane, în vederea audierii.
Acțiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Ploiești și Brașov și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Teleorman, precum și al jandarmilor din cadrul inspectoratelor de jandarmi judeţene Buzău, Vrancea, Brăila, Teleorman și Grupării Mobile de Jandarmi Ploiești.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”, mai transmite IPJ Buzău.