Știrile zilei

Dănuța ar fi împlinit 29 de ani

Dacă s-ar scrie o carte despre dramele produse pe drumurile din România, tragedia de la Costești, de pe 1 martie 2007, ar fi cu siguranță pe copertă. În urmă cu 12 ani, în fatidica zi de Mărțișor, trei tineri de excepție – elevi ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Buzău – și-au pierdut viața într-un accident rutier care a îndoliat o întreagă comunitate. La scurt timp, familia unei dintre victime a înființat o Asociație de Întrajutorare, care astăzi militează pentru siguranța traficului.

Filofteia Dănuța IONAȘCU avea doar 17 ani când destinul i-a fost curmat brusc. Elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Buzău, Dănuța era fată silitoare, altruistă și o prietenă cum rar puteai întâlni. Studia limba franceză și își dorea să ajungă la o facultate din Hexagon, având tot sprijinul familiei pentru împlinirea acestui deziderat.

Ziua de joi, 1 martie 2007, avea să fie ultima din viața tinerei atât de dornice să trăiască. Dănuța și alți doi colegi, Daniel și Andrei, au decis să plece mai devreme de la școală pentru a merge la București să cumpere haine. Deși nu avea voie să facă asta, gardianul le-a permis celor trei să iasă din școală.

Mașina în care se aflau cei trei elevi era condusă de către Andrei, un tânăr în vârstă de 18 ani, care îi ceruse autoturismul tatălui. I-ar fi spus acestuia că merge la cumpărături, însă ar fi omis să îi spună că este vorba despre un drum la București. La un moment dat, pe câmpul dintre Spătaru și Costești, Andrei s-a angajat în depășirea unui TIR marca Volvo, fără să țină cont că din sens opus se apropia un Opel.

Realizând că nu poate duce manevra la bun sfârșit, tânărul a încercat să se retragă în spatele TIR-ului, însă l-a acroșat cu partea laterală, moment în care a fost proiectat pe contrasens. Aici s-a izbit de Opelul Astra care venea din față, impactul fiind extrem de violent.

Cei trei tineri buzoieni din Renault-ul Clio nu au avut nicio șansă. Dănuța Ionașcu și Daniel Dobrescu au murit pe loc, în timp ce șoferul s-a stins 21 de zile mai târziu, la Spitalul Floreasca din București. De asemenea, șoferul Opelului Astra – un botoșănean de 21 de ani – a murit pe loc.

Imaginile surprinse la locul accidentului sunt cutremurătoare. Mașinile au devenit simple mormane de fiare din care e limpede că nimeni nu mai putea scăpa. Doi dintre tineri zac fără suflare lângă mașini, trupurile fiindu-le zdrobite în impact.

  • Dacă nu purta centura, ar fi avut șanse.

La momentul tragediei s-a vorbit despre faptul că Dănuța ar fi avut șanse să trăiască, dacă nu ar fi purtat centura de siguranță. La autopsie s-a constatat că tânăra ar fi murit strangulată tocmai de dispozitivul de siguranță care ar fi trebuit să îi salveze viața.

  • ONG, în memoria tinerei decedate.

Familiile celor trei nu și-au mai revenit niciodată. Pentru orice părinte, o astfel de rană e nevindecabilă. Au rămas întrebările, dorul nestins și locul gol în inimile tuturor. Dar a mai rămas ceva: dorința unei dintre familii să facă tot posibilul pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple. De 12 ani, familia Dănuței Ionașcu militează pentru drumuri sigure și se implică în acțiunile de prevenire a producerii accidentelor rutiere.

Duminică, 17 noiembrie polițiștii buzoieni s-au alăturat reprezentanților Asociației de întrajutorare  “Ionescu Filofteia Dănuța” și elevilor Școlii Generale „Spătaru”, care au marcat Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Traficului Rutier. 

Activitatea s-a desfășurat la intersecția străzii Chiristigii cu strada Obor (rond Episcopie).

          Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Traficului Rutier este marcată în cea de-a treia duminică a lunii noiembrie a fiecărui an pentru a comemora milioanele de oameni decedați și răniți pe drumurile lumii, a susține moral familiile și prietenii acestora și a atrage atenția populației la această problemă socială gravă, la consecințele și costurile asociate ei, precum și la măsurile preventive.   

Tema activității – reducerea numărului de decese prin accidente de circulație – ne reamintește despre necesitatea de a conduce în mod responsabil, de a ne educa copiii și de a promova o conduită preventivă în trafic.

Ziua Mondială a Comemorării Victimelor Traficului Rutier a fost lansată de Federația Europeană a Victimelor Traficului Rutier (FEVR) și adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite (ONU) în anul 2005. Tema Zilei Mondiale a Comemorării Victimelor din acest an este “Obiectivul 2020: reducerea fatalităților rutiere și a accidentelor grave cu 50%”.  

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!