EducaţieȘtirile zilei

Dascălii buzoieni ies în stradă

Sindicatul Învățământului Preuniversitar ,,Prof. I. Neacșu ” Buzău, afiliat la Federația Sindicatelor Libere din învățământ,  a primit aprobarea de  pichetare pentru  astăzi,  22.12.2021, între orele 13.00-14.00, în spațiul din fața Prefecturii Buzău.

Pichetarea este prima măsură de protest adoptată de federațiile sindicale din învățământ, la care SIP Buzău a subscris,  și va fi urmată de organizarea unor ample mișcări de protest la nivel național dar și local.

„Nemulțumirile membrilor de sindicat au ajuns la cote maxime ca urmare a deciziei Guvernului României de a nu respecta legea privind salarizarea în sistemul bugetar,  Legea nr.153/2017, precum și a faptului că și  în acest an, procentul minim  de 6% din PIB,  prevăzut de Legea Educației Naționale, a fost, din nou,  prorogat pentru a 11 oară consecutiv.

Deasemenea  în grila de salarizare, personalul didactic și didactic auxiliar,  se regăsește în pătrimea inferioară a acesteia.

Personalul nedidactic, într-o proporție de peste o treime, are un venit aproape de salariul minim pe economie. Aceștia nu beneficiază nici de sporurile prevăzute de lege,  sporuri ce sunt acordate în alte sectoare bugetare pentru funcții similare.

Atragem atenția partidelor politice aflate acum la guvernare că majoritatea salariaților din învățământ trăiesc cu un venit net lunar,  sub venitul calculat pentru coșul minim. Această stare de fapt ar putea duce la declanșarea grevei generale în învățământ.”, transmite conducerea SIP BUZĂU.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button