Educaţie

Dascălii buzoieni ies în stradă: „Un drept câștigat nu se poate pierde!”

Nemulțumiți de sistemul de salarizare a personalului didactic și nedidactic din școlile buzoiene, reprezentanții sindicatelor din învățământ au decis să iasă în stradă, pentru revendicarea unor drepturi câștigate acum câțiva ani.

În şedinţa Colegiului Naţional al Liderilor FSLI din luna mai, s-a hotărât grevaaapichetarea sediului Guvernului şi a sediilor prefecturilor în data de 20 mai 2014, între orele 12,00-14,00.

Sediul Prefecturii din Buzău va fi pichetat de 200 de membri ai sindicatului buzoian, simultan cu desfășurarea aceleiași acțiuni, în toate județele cu reprezentativitate FSLI.

Printre revendicările dascălilor se numără  modificarea sistemului de salarizare a personalului nedidactic, prin scoterea sporului de vechime din salariul de bază, elaborarea în regim de urgenţă a Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, modificarea salarizării personalului didactic de predare şi didactic auxiliar și regândirea programelor şcolare şi a sistemului de evaluare a elevilor.

Președintele SIP Buzău, profesorul Ion Dobre, a declarat pentru Ziua de Buzău că problemele din învățământ ar trebui rezolvate până în 2017:

„Un drept câștigat nu se poate pierde. Le-am dat guvernanților un termen destul de confortabil, până în 2017. Prevederile noii Legi a Educației trebuiau aplicate la 7-8 luni de la intrarea în vigoare a acesteia, însă iată că au trecut câțiva ani și încă nu au fost aplicate. Sperăm ca, prin voință politică, problemele din învățământul românesc să fie rezolvate, astfel încât și personalul din învățământ să beneficieze de aceleași drepturi ca și celelalte categorii bugetare”, a precizat liderul de sindicat.

Profesorii români au printre cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, fiind plătiți de 20 sau 30 de ori mai prost decât un dascăl din Europa de Vest. În România, un profesor debutant primește un salariu puțin peste 800 de lei. La polul opus, dascălul din Luxemburg  îşi începe cariera cu un salariu de 4.600 euro, după 15 ani de predare încasând o leafă de  6.400 euro pe lună.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: