Știrile zilei

Date noi de la Biroul Electoral. La cât a ajuns prezența la referendum

Prezența alegătorilor la urne în ziua referendumului de unire a municipiului Buzău cu comuna Țintești rămâne în continuare la un nivel scăzut.

Până la ora 15:30, doar 6069 de buzoieni din cei 107.756 înscriși pe listele electorale au trecut pe la urne, prezența fiind de numai 5,85%.

La Țintești însă, prezența se apropie de 20%. Condiția este însă ca ambele localități să atingă pragul electoral de 30%.

Duminică, 26 septembrie 2021, peste 100.000 de persoane cu drept de vot din municipiul Buzău şi din comuna Ţinteşti sunt aşteptate la secţiile de votare pentru a se exprima asupra unirii celor două unităţi administrativ-teritoriale.

Aceştia vor avea de răspuns cu DA sau NU la întrebarea „Sunteţi de acord cu unirea municipiului Buzău cu comuna Ţinteşti?”. În municipiul Buzău sunt amenajate 80 de secţii, iar în Ţinteşti, două. La vot sunt aşteptaţi un număr de 107.756 buzoieni. La Ţinteşti, sunt 3.597 persoane înscrise pe listele permanente.

Dis-de-dimineață, primarul Toma și președintele PSD, Marcel Ciolacu, au ieșit la vot pentru a-și exprima opțiunea în chestiunea referendumului. Cei doi au spus că au votat pentru un Buzău modern și pentru startul unei reforme administrative care să fie extinse la nivelul întregii țări.

Mai târziu, la secția de votare a ajuns și președintele PSD Buzău, Lucian Romașcanu care, la ieșirea de la urne, a sublinitat  importanța referendumului atât pentru buzoieni, cât și pentru celelalte municipii din România:

„În primul rând aș dori să transmit tuturor că este un vot deosebit de important pentru dezvoltarea acestui municipiu. Este foarte greu, într-un peisaj politic care nu a pus foarte mari accente pe referendumuri, să convingem lumea; noi sperăm, pentru că există o încredere foarte mare în primarul Toma și există o foarte mare încredere în mesajele dumnealui și de asta cred că va fi, până la urmă, suficient numărul de votați. Este important referendumul pentru că din 1968 nu s-a mai făcut niciun fel de reformă administrativă, și, din păcate, Buzăul a ajuns la limita posibilității dezvoltării pe actualul teritoriu și ar fi un lucru extraordinar de bun să reușim să acem acest tip de unire. Așa cum ați văzut în spațiul public, este un eveniment urmărit de toată lumea cu interes, de toți primarii de municipii, pentru că ar fi un precedent extrem de important pentru a reuși să dezvoltăm comunitățile locale. Îmi exprim speranța că oamenii vor veni; pot veni chiar și cei care nu sunt de acord cu acest tip de dezvoltare, să spună nu, dar este totuși un drept pe care l-am câștigat cu greu și atunci îndemn, și pe această cale, oamenii să vină la vot”, a spus Romașcanu.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!