SIC COGITO

Câteva concluzii după protestul de aseară

Punct de vedere al IJJ Buzău, după tentativa de protest de aseară

Reacție a Jandarmeriei, după ce în spațiul public au apărut imagini cu oameni ai legii târând un bărbat care ar fi refuzat legitimarea și le-ar fi adresat injurii. Redăm comunicatul integral al Inspectoratului pentru Jandarmi Județean, după care tragem câteva concluzii:

„Pentru informarea obiectivă și transparentă a opiniei publice, Jandarmeria Buzău face următoarele precizări:

Astăzi, la ora 11.00, organizatorul evenimentului din rețeaua de socializare a fost invitat la sediu instituției la o întalnire cu reprezentanții IJJ, IPJ si ISU, pentru a-i aduce la cunoștință prevederile legale și obligațiile ce îi revin în calitatea de organizator, reprezentanții M.A.I oferindu-i sprijin de specialitate astfel încât manifestarea să se desfășoare în condiții de legalitate și siguranță sanitară.

În seara zilei de duminică,  în apropierea locului de desfășurare a adunării a fost instituit un punct de informare și prevenire compus din lucrătorii M.A.I, care au comunicat permanent participantilor prevederile legale, echipele de Dialog fiind în permanentă legătură cu participanții.

Pe durata desfășurării evenimentului, s-a intervenit punctual pentru soluționarea unor situații de încălcare a normelor de conviețuire socială, fiind necesară folosirea forței pentru a imobiliza o persoană recalcitrantă, care a tulburat ordinea publică, împotriva căreia a fost luată măsura sancționării contravenționale cu 3000 lei conform Legii 61/1991 pentru că,  fiind în vădită stare de ebrietate, s- a așezat în fața unei autospeciale a Poliției Române care se pregătea să plece în misiune și a refuzat să se conformeze solicitărilor de a părăsi partea carosabilă, adresând cuvinte și expresii jignitoare.

 S-au făcut permanent recomandări pentru respectarea măsurilor sanitare, iar în situația în care s-a constatat că acestea au fost ignorate, cu rea intenție, s-au aplicat sancțiuni. Scopul acțiunii forțelor MAI a fost unul preventiv, astfel încât ordinea publica să nu fie tulburată, respectiv regulile de siguranță sanitară să fie respectate.

Sănătatea și siguranța dumneavoastră sunt prioritatea noastră!”, se arată în comunicatul IJJ.

CONCLUZIILE MELE:

  1. Tinerii strânși în parcarea Kaufland nu deranjau pe nimeni. Desigur, mișcarea lor a fost un fâs, iertată-mi fie exprimarea neacademică. Dar oamenii ăia veniți precum gloata la poarta Domniei să ceară capul lui Moțoc nu deranjau pe nimeni. Cine a fost acolo a putut vedea asta.

  2. Jandarmii au venit cu un scop clar: descurajarea mișcării de protest, legitimarea tuturor persoanelor și, după caz, aplicarea de amenzi.

  3. Individul săltat în fața sediului PNL era beat și vorbea urât. Pot să înțeleg asta. Haina legii impune un minimum de respect. Dar despre cel urcat în mașina poliției la Kaufland, niciun cuvânt…

  4. E drept că au fost și tineri care au refuzat să se legitimeze pe motiv că nu fac parte din grup. Chiar și așa, existau și alte metode de a rezolva problema, că echipele de „Dialog” se vede cum au tratat-o.

  5. DACĂ OAMENII LEGII ÎȚI SPUN SĂ MERGI CU EI, PĂI MERGI CU EI, NENE. ÎN MOMENTUL ĂLA NU CONTEAZĂ DACĂ ÎȚI ÎNCALCĂ UN DREPT SAU FAC UN ABUZ. AȘA E LEGEA LA NOI: DUPĂ CE DUMNEALOR TE URCĂ ÎN DUBĂ, TE DUC LA SECȚIE, TE ÎNCĂTUȘEAZĂ SAU MAI ȘTIU EU CE-ȚI FAC, TU AI POSIBILITATEA DE A TE PLÂNGE SUPERIORILOR SAU INSTANȚEI. ASTA E LEGEA PENTRU TOȚI, O RESPECTĂM.

  6. Li s-a reproșat celor mai mulți dintre participanți că sunt analfabeți, că sunt oameni „de calitate îndoielnică”. Asta nu le oferă însă mai puține drepturi decât celor cu douăsprezece clase, nu. Sau da?..

  7. Eu nu spun că e bine să te apuci să protestezi, câtă vreme încalci anumite reguli. Normele de distanțare și ordine publică sunt pentru toată lumea. Că acum nu ne mai plac autoritățile, asta e o altă discuție. Dar nu poți să nu constați că un protest e cool dacă e politically corect și e nașpa dacă e contra curentului. Și știți cum e asta: Peștele care înoată împotrica curentului….moare electrocutat!

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: