Cu siguranță cunoști deja faptul că apa este o parte vitală pentru organismul tău și că lipsa acesteia pentru o perioadă îndelungată poate duce la probleme grave de sănătate. Totuși, cunoști cu exactitate care e rolul apei în corp și care sunt primele simptome cu ajutorul cărora organismul tău îți spune că are nevoie de mai multă apă?
Cât de vitală este de fapt apa pentru organism și cum recunoști deshidratarea?
Iată câteva dintre principalele procese din corp în care apa este implicată:
- contribuie la menținerea elasticității pielii, oferind acel aspect de piele tânără (poți citi aici mai multe despre dușmanii elasticității pielii)
- îți ajută corpul să își mențină temperatura normală
- are rolul de a lubrifia articulațiile pentru a le menține sănătoase
- se asigură că oxigenul și nutrienții ajung către fiecare celulă din organism
- contribuie la sănătatea sistemului gastrointestinal (ajută procesul de digestie) și a rinichilor
- ajută la producția normală a salivei
- rol de protecție pentru țesuturile moi
- ajută la eliminarea toxinelor din organism
- rol de stabilizare a bătăilor inimii
- te ajută să te concentrezi și să fii mai productivă
În ceea ce privește deshidratarea, acest fenomen are loc în momentul când corpul tău primește o cantitate insuficientă de lichide, comparativ cu lichidele pe care le pierde. Adesea, cea mai mare cantitate de apă din corp este pierdută din pricina transpirației, în special, în timpul zilelor caniculare de vară sau în momentele de activitate fizică intensă (de tip cardio).
Are două forme: deshidratarea în formă ușoară și cea în formă severă. În cazul formei ușoare principalele simptome sunt:
- durerile de cap
- starea de somnolență
- senzația de gură uscată
- amețeala
- constipația
- pielea uscată
Forma severă vine, bineînțeles, cu simptome mai grave și reprezintă o urgență medicală:
- senzația de sete excesivă
- scăderea tensiunii arteriale
- febră
- „zbârcirea” pielii
- accelerarea ritmului cardiac și a respirației
- lipsa transpirației
În cazul deshidratării ușoare, este recomandat să consumi cât mai repede apă la temperatura camerei. De asemenea, evită băuturile carbogazoase, alcoolice, și cele cu cafeină, întrucât, ele agravează simptomele de mai sus. În cazul formei grave, e necesar să apelezi la un medic.
Nu uita că o importanță ridicată o are și calitatea apei pe care o consumi. E nevoie ca ea să fie cât mai lipsită de impurități. Nu trebuie să cumperi apă îmbuteliată din magazine, ci e destul să ai un recipient pentru filtrarea apei cu ajutorul căruia să te asiguri că apa consumată este de calitate. Aceste recipiente, pe care le găsești pe 7filtre.ro, sunt o modalitate practică și eco de consum al apei, eliminând în totalitate consumul sticlelor de plastic în care se găsește apa din magazine. Așadar, nu doar că îți vei face ție un bine, dar vei contribui și la lupta împotriva plasticului.
Pentru a reuși să rămâi hidratată, e necesar să ai un consum optim de lichide, în special, de apă. Regula generală, după cum probabil ai auzit de nenumărate ori la televizor, este ca fiecare persoană să bea doi litri de apă zilnic. Cu toate acestea, dacă depui efort fizic, stai în soare sau faci alte activități în aer liber care te obosesc peste măsură și provoacă transpirație, trebuie să bei mai multă apă!