EducaţieȘtirile zilei

Când ar putea reveni „acasă” elevii de la Eminescu

Deși – conform contractului de lucrări – clădirea Colegiului Național „Mihai Eminescu” trebuia reabilitată și predată beneficiarului până la data de 1 februarie 2021, data recepției finale este departe de a putea fi preconizată. Cu o întârziere de șase luni, echipele de muncitori continuă să lucreze, dar există o problemă: banii.

Potrivit viceprimarului municipiului Buzău, Ionuț Apostu, întârzierea lucrărilor este rezultatul unui cumul de factori. Cea mai apăsătoare problemă o reprezintă astăzi banii. Întârzierea plății nu îi este însă imputabilă doar constructorului, ci și guvernului, fiind vorba despre un proiect finanțat prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL 2).

O altă constantă a acestei lucrări dificile o reprezintă lipsa forței de muncă. De la bun început, constructorul a avut dificultăți în găsirea muncitorilor. Dacă în primă fază ea a fost rezolvată prin aducerea de angajați din India, pandemia a rărit echipele de constructori, iar astăzi se lucrează cu un aparat subdimensionat.

„Această întârziere nu îi este imputabilă doar constructorului, ci și Guvernului pentru că este un proiect finanțat PNDL 2. Plățile sunt întârziate, însă acest lucru este posibil în contextul pandemiei. Chiar zilele trecute, constructorul m-a atenționat că există facturi restante încă din luna septembrie 2020 depuse la Ministerul Dezvoltării . Potrivit contractului încheiat între constructor și Ministerul Dezvoltării, în cazul în care sunt întârziate la plată mai mari de 60 de zile, constructorul are dreptul legal de a încetini ritmul lucrărilor. Iată că în astfel de cazuri, noi chiar dacă l-am notificat când am constatat anumite întârzieri, constructorul ne-a răspuns că are restanțe”,  a explicat, pentru șansanews.ro, viceprimarul Ionuț Apostu.

Întârzierea finalizării lucrărilor pune serios la îndoială împlinirea dorințelor a peste o mie de elevi, care sperau ca data de 15 septembrie 2021 să-i găsească în bănci, în imobilul de pe strada Independenței. În prezent, ei învață în localul fostului liceu „Costin Nenițescu”, desființat de primărie acum doi ani pentru a le face loc elevilor de la prestigiosul colegiu buzoian.

  • Viceprimarul Apostu este încrezător.

Dacă ritmul lucrărilor nu va crește, elevii ar putea începe anul școlar viitor tot în clădirea de pe strada Transilvaniei. Viceprimarul Ionuț Apostu a efectuat o vizită în teren și crede că sunt șanse mari ca primul clopoțel să îi găsească pe elevii de la „Eminescu” în imobilul monument istoric de pe strada Independenței.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!