Știrile zilei

De ce nu a avut curaj PNL să instituie INTERDICȚIE, nu „recomandare”

Aseară, autoritățile din România au prezentat opiniei publice ordonanța militară ce restrânge dreptul la libera circulație a cetățenilor în contextul pandemiei de coronavirus. Reacțiile din zona mediului politic și a societății civile nu au întârziat să apară.

Potrivit documentului dat publicității, se recomandă ca, pe timpul zilei ((06:00-22:00), cetățenii să se deplaseze numai dacă au un interes justificat: mersul la serviciu, la cumpărături, o problemă medicală urgentă, nevoi ale animalelor de companie. Pe timpul nopții, deplasările sunt permise numai cu prezentarea legitimației de serviciu, a adeverinței eliberate de angajator sau a unei declarații pe propria răspundere.

Așadar, românii pot să se deplaseze în continuare pe timpul zilei, deși nu este recomandat, având în vedere pericolul râspândirii coronavirusului. De ce nu a avut PNL curajul să dispună interzicerea totală a circulației atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții? Gazetarul Cristian Tudor Popescu este de părere că din moliciune, de teamă să nu piardă voturi:

„Eu n-am reușit să înțeleg: acea declarație pe proprie răspundere să referă la timpul zilei sau la timpul nopții? Deci în timpul zilei poți să ieși și să pretinzi că te duci la cumpărături sau că ai o urgență medicală, tu având cu totul alte treburi și nu suferi consecințe, că este vorba de recomandări.

De asemenea, n-am sesizat sancțiuni în legătură cu circulația timpul nopții sub declarația pe proprie răspundere. Declarația asta pe proprie răspundere cui o faci? Mă oprește cineva și eu completez o declarație? Bănuiesc că e un tipizat. După aceea ce fac cu hârtia aia? O iau eu, le-o dau lor? O las la polițist și plec în treaba mea și poliția ce face, mă urmărește? Vă imaginați echipaje umblând după fiecare cetățean prin București? Nu prea înțeleg cum e… Mai simplu și mai dur ar fi fost să se pronunțe cuvântul „interdicție”, să se abandoneze cuvântul „recomandări”, pentru că nu vor fi foarte eficiente. Inșii care au ieșit și astăzi se se vânture prin lume, probabil că vor face treaba asta în continuare, fiind vorba de recomandări. Nu cred că vor abandona mulți dintre ei. 

E destul de probabil ca în curând să fie nevoie de măsuri de felul acesta, pronunțate foarte limpede. De altfel, Raed Arafat a și spus: luați recomandările ca pe obligații. E clar că au avut o discuție înainte, probabil foarte aprinsă și au zis hai să nu pronunțăm cuvântul interdicție, pentru imagine, să nu părem dictatură militară, să nu creadă cetățenii că îi arestăm.

(Ar fi fost o pierde politică?) În capul dânșilor. Altă explicație nu există, pentru că au înmuiat în felul ăsta termenul. Pentru că s-au temut să nu piardă niște capital politic.(…)”, a opinat gazetarul.

  • Ciolacu: „Să vedem dacă România funcționează doar pe bază de recomandări”

O poziție bine articulată o are și președintele PSD, Marcel Ciolacu. Liderul social-democrat afirmat, într-o intervenție telefonică la Digi24, că ar fi adoptat măsuri mai dure de restricționare decât cele anunțat sâmbătă seară de către ministrul Marcel Vela. Ciolacu susține că restricțiile mai laxe au fost determinate de factorul politic.

”Cred că a contat și decizia politică, nu numai a specialiștilor. Este o diferență mare între recomandări și interzicerea circulației (…) Aș fi fost mai drastic, să vedem dacă România funcționează doar pe bază de recomandări”, a declarat Marcel Ciolacu

”În acest moment Guvernul este depășit. Vom veni cu legi concrete în  Parlament, nu populiste”, a mai spus Ciolacu.

Social-democratul crede că opinia specialiștilor ar fi trebuit să cântărească mai mult decât considerentele de ordin politic. ”Eu aș fi lăsat politicul și aș fi permis ca specialiștii să-și impună punctul de vedere. Sunt convins că dl. Arafat și dl. Despescu și-ar fi dorit ca lucrurile să fie mult mai clare”, a spus liderul PSD.

El a spus că PSD va promova în Parlament cele două proiecte de lege deja anunțate – unul pentru plafonarea prețului la medicamente și la alimentele de strictă necesitate și un altul cu scutiri de dobânzi și rate la bănci,  dar va încerca să modifice și ordonanțele de urgență ale Guvernului.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

One Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button