Din Buzău

De dragul locurilor natale / O tânără din Berca a realizat o lucrare științifică despre comuna ei

Simona Anastasiu este absolventă a Facultății de Geografie și Geologie din cadrul Universității „Al. Ioan Cuza” Iași. Lucrarea sa de licență tratează aspecte fizico-geografice din zona Berca, județul Buzău.
„Foarte puţini geografi s-au aplecat asupra acestui spaţiu, mai ales din punct de vedere al potenţialului geografic, Untitleduman şi economic. În dorinţa de a face cunoscută această regiune şi mai ales unele elemente, care îi conferă statutul de unicat, am încercat să realizez un studiu ştiinţific la nivelul zonei dar și a comunei Berca.” își argumentează tânăra opțiunea pentru acest subiect.
Lucrarea este una complexă și insistă asupra fiecărui element geografic: ape, vegetație, faună, soluri, rezervații naturale, printre acestea numărându-se și Vulcanii Noroioși. Autoarea spune că teza sa are o motivație sentimentală, dat fiind că s-a născut aici și una turistică, având în vedere specificul acestei zone. Cea mai importantă, însă, este motivația științifică. Astfel, lucrarea este cumva singulară, printre studiile directe referitoare la comuna buzoiană numărând-se doar „Monografia comunei Berca”
Berca (în trecut, Pâclele și Joseni) este o comună în județul Buzău, Muntenia, România, formată din satele Băceni, Berca (reședința), Cojanu, Joseni, Mânăstirea Rătești, Pâclele, Pleșcoi, Pleșești, Rătești, Sătuc, Tâțârligu, Valea Nucului și Viforâta. Lângă satul Pâclele din această comună se află Rezervația Vulcanii noroioși. Centrul său este destul de dezvoltat, având un aspect urban.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button