Politică

GALERIE FOTO: Deputatul buzoian Ionela Dobrică, întâlnire de lucru la Palatul Parlamentului

Marți, 31 octombrie 2017, a avut loc la Palatul Parlamentului întâlnirea doamnei Mariya Gabriel, Comisar european responsabil pentru economie digitală și societate digitală, cu membrii Comisiilor de resort din Parlamentul României.

Temele înscrise pe agenda întâlnirii au cuprins subiecte precum securitatea cibernetică, care va reprezenta o prioritate a președinției române a Consiliului UE, accesul la internet în zonele rurale sau hub-urile de inovare și dezvoltare a competențelor digitale.

La această întâlnire a participat și doamna Ionela Viorela Dobrică, deputat de Buzău care deține vicepreședinția Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor.

„A fost o întâlnire în cadrul căreia doamna Comisar a prezentat mai multe proiecte aflate în desfășurare sau pe care Uniunea Europeană plănuiește să le implementeze în domeniul IT&C. Fiecare dintre acestea a avut parte de o descriere clară, ce motive stau în spatele dorinței de a le implementa și care sunt metodele cele mai bune pentru ca acestea să își atingă ținta.”, a precizat deputatul buzoian Ionela Dobrică

Comisarul Mariya Gabriel a vorbit despre programul WiFi4u, un program care, așa cum a precizat domnia sa, este foarte important și pentru care are o afinitate deosebită deoarece se axează pe cetățeni. Programul își propune să ajute autoritățile locale din țările membre ale Uniunii Europene să implementeze rețele de WiFi gratuit în spațiul public. Acest program își propune ca până în 2020 să fie conectate între 6000 și 8000 de comunități.

„Doamna Gabriel ne-a încurajat pe noi, ca aleși ai cetățenilor, să contribuim la implementarea acestui program. Având în vedere faptul că accesul la internet a fost declarat un drept de bază de Organizația Națiunilor Unite și că personal consider că internetul este în ziua de azi o necesitate, eu voi încuraja și voi susține autoritățile locale pentru a accesa acest program și îi voi ajuta acolo unde voi avea metodele prin care să fac acest lucru.”, a mai declarat Ionela Dobrică

Un alt subiect discutat a vizat faptul că se preconizează că în viitorul foarte apropiat 80% din locurile de muncă vor necesita competențe digitale. De aceea, trebuie educate în acest sens cât mai multe persoane, iar în decembrie își va începe derularea programul Digital Internship. Acesta este un program transfrontalier care își propune să accepte 5-6000 de studenți. Comisarul a accentuat faptul că nu dorește ca la acest program să participe doar persoane care deja au cunoștințe în domeniile digitale, ci că îl vede ca pe o oportunitate ca studenții de la toate specializările, cum ar fi literatura, artele, științele umaniste, să aibă posibilitatea să descopere universul roboticii, al inteligenței artificiale, al web design-ului.

„A ține pasul cu tehnologia, cu ritmul rapid în care evoluează, este pentru majoritatea oamenilor o provocare. Deși România are norocul să beneficieze de o masă mare de specialiști și un acces foarte bun la rețelele de bandă largă, trebuie să ne axăm pe reducerea decalajelor dintre vârful domeniului și cetățenii care se lovesc din ce în ce mai des de faptul că nu au suficiente cunoștințe digitale pentru a-și desfășura activitățile zilnice. Cu cât sunt mai multe persoane care știu să exploateze tehnologia cu atât condițiile de viață ale tuturor se vor îmbunătăți, din punct de vedere economic, social și personal.”– Ionela Dobrică

Aproape de final întrevederea s-a concentrat pe securitatea cibernetică și pașii care trebuie urmați pentru a îmbunătăți siguranța utilizatorilor spațiului virtual. Comisarul consideră că un singur stat nu poate rezista atacurilor celor care vor să provoace daune în diverse medii online și că este nevoie de o strânsă cooperare între țări în acest domeniu.

„Siguranța și protecția datelor stocate în computere, telefoane, servere, cloud-uri este foarte importantă. Încurajarea acumulării de competențe digitale și utilizarea tehnologiei nu are niciun efect benefic dacă nu este susținută de asigurarea unui mediu sigur pe care cetățenii să îl vadă ca pe un ajutor real, nu ca pe o grijă în plus. De accea, trebuie susținută dezvoltarea de sisteme de protecție, crearea unui cadru legal coerent cu reglementări clare și aplicabile, descurajarea celor care încearcă sau plănuiesc să intervină neautorizat asupra unui mijloc de stocare a datelor, dar și educarea utilizatorilor în ceea ce privește protejarea computerelor personale, accesarea de site-uri periculoase, partajarea de informații cu terți care le-ar putea folosi în scopuri ilegale.” ,a mai arătat Ionela Dobrică, deputat ales în Circumscripția electorală nr. 10 din Buzău.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button