EconomicPoliticăȘtirile zilei

Deputatul buzoian Sebastian Radu, soluții pentru corectarea Formularului 600

De la începutul acestui an, unul dintre cele mai dezbătute subiecte este cel al formularului 600, formular utilizat pentru stabilirea contribuției de asigurări sociale (CAS) și a contribuției de asigurări sociale și sănătate (CASS).

Sebastian Radu, deputat ales în Circumscripția electorală nr. 10, Buzău, dorește să facă unele precizări în legătură cu acest formular, care dintr-un instrument financiar a devenit o problemă.

„Am urmărit cu interes discuțiile din spațiul public, referitoare la formularul 600, și sunt surprins că aproape nimeni nu amintește faptul că acest formular există din anul 2012, deci nu este o noutate, dar este tratat ca atare. În urma emiterii OUG 79/2017 a apărut necesitatea completării acestuia de către persoanele fizice care realizează venituri extrasalariale și persoanele fizice autorizate. Această ordonanță a modificat anumite prevederi ale codului fiscal, prevederi care sunt în avantajul categoriilor de persoane fizice enumerate mai sus. Astfel, impozitul pe venit a scăzut de la 16 la 10%, CAS -ul nu se mai plătește la valoarea integrală a venitului, ca în trecut, ci la o sumă pe care o va alege contribuabilul. De asemenea, CASS se va plăti la valoarea salariului minim pe economie și nu la valoarea venitului realizat, așa cum era până acum. În plus, cei care realizează venituri extrasalariale mai mici decât cuantumul salariului minim pe economie nu au obligația declarării și plății acestor contribuții.”

În același timp, deputatul buzoian propune și soluții pentru dificultatea în care sunt puse o parte din persoanele care au obligația de a completa acest formular.

„Singura problemă a actului normativ este aceea că se stabilește obligația declarării și plății acestor contribuții pentru persoanele care au realizat venituri în anul 2017. Consider, ca persoană care a depus declarația 600, că acest lucru este greșit deoarece o parte a acestora nu mai realizează venituri în anul 2018 și practic vor fi taxate fără ca ei sa mai realizeze venituri. De aceea, o rezolvare rapidă și corectă a situației este modificarea OUG 79/2017 în sensul obligativității declarării doar dacă contribuabilul realizează acele categorii de venituri în anul 2018 și eventual completarea formularului de declarare a venitului cu rubricile specifice din declarația 600.”

Sebastian Radu a adăugat că lucrează la elaborarea propunerilor de modificare menționate pentru ca situația să fie clară, iar cadrul legislativ să fie aplicabil, corect față de cetățean și ușor de înțeles pentru toți factorii implicați.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: