PoliticăȘtirile zilei

Deputatul Ionela Dobrică, militant pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați

În cadrul ședinței comune de miercuri, 23 mai 2018, a Comisiei pentru muncă și protecție socială și a Comisiei pentru egalitate de șanse între femei și bărbați din Camera Deputaților a fost votat favorabil Proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi. Proiectul prevede reglementarea regimului general al ocupaţiei de expert în egalitate de şanse şi tehnician în egalitatea de şanse, dar şi a atribuţiilor acestuia în cadrul entităţilor publice şi private, ocupații care au fost introduse deja în Clasificarea Ocupațiilor din România.

Deputatul buzoian Ionela Dobrică, membru al Comisiei pentru muncă, a votat favorabil pentru ca proiectul să fie transmis plenului Camerei Deputaților spre dezbatere și consideră că adoptarea noii legi este esențială în alinierea politicilor României în ceea ce privește egalitatea de șanse la cele promovate de Uniunea Europeană, dar și pentru mai buna legiferare a ocupațiilor care au ca scop implementarea modelelor de bune practici în domeniu.

„Acest act normativ reprezintă un instrument care va eficientiza procesul de aplicare a normelor în vigoare la nivel european în cadrul Angajamentului Stragic pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați 2016-2019. Reglementarea ocupațiilor de expert și tehnician în egalitate de șanse, indiferent că vorbim despre sectorul public sau privat constituie un pas important în prevenirea și eliminarea discriminării bazate pe criterii de gen și în mod cert va avea efecte pozitive asupra calității vieții tuturor celor care vor beneficia de îndrumarea acestora.”– Ionela Dobrică

Proiectul de Lege a fost propus legislativului în contextul în care prin aderarea la Campania HeforShe, inițiată de UN Women, România și-a asumat angajamentul ca, până în 2020, 70% din intituțiile publice naționale și locale să cuprindă în structura lor acest tip de personal. De asemenea, egalitatea de gen este o prioritate la nivel internațional și european, cuprinsă atât în Obiectivele de Dezvoltare Durabilă din Agenda ONU 2030, cât și în Strategia Europa 2020.

„Alinierea la normele internaționale este, bineînțeles, necesară. Dar, pe lângă necesitate, trebuie să ne gândim la normalitate, la ceea ce este corect. Iar corectitudinea este reprezentată de tratamentul egal al tuturor, femei sau bărbați. În acest moment, ca să folosesc drept exemplu o organizație pe care o cunosc, Partidul Social Democrat are cea mai mare reprezentare a femeilor în Parlament. Este o dovadă a faptului că ne îndreptăm spre normalitate, că acest legislativ promovează egalitatea de șanse și mă bucur că am oportunitatea să fac parte din acest trend ascendent în ceea ce privește implicarea femeilor în politică. Cu siguranță acest mod de a trata egal femeile și bărbații, cu ajutorul unor legi bune și a experților care vor activa în domeniu va deveni în curând norma și nu va mai însemna excepția.”- Ionela Dobrică.

Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să primească vot favorabil și în plenul Camerei Deputaților, el fiind deja adoptat de Senatul României.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button