Știrile zilei

DESTINAȚIE: Cascada Pruncea, locul care ascunde o poveste fascinantă

Acolo unde ochiul omului vede mai puțin, departe de clocotul orașului, minunile naturii își țes propria poveste, într-o armonie de nedescris. Ți se desfășoară înaintea ochilor peisaje pure, uluitoare, dar prietenoase, gata să-ți acorde din bogăția lor, din liniștea incredibilă și din tăria parfumurilor rare.

Cascada Pruncea, cunoscută pe Internet şi pe rețelele de socializare drept Cașoca (denumirea râului), frapează prin frumusețea ei, prin splendoarea apelor care izbesc stâncile, prin adierea răcoroasă, prin sălbăticie și prin peisajele de neegalat. Este un obiectiv turistic apreciat deopotrivă de iubitorii muntelui și de fotografi, care găsesc aici priveliști desprinse parcă din însemnările lui Vlahuță.

Cum te apropii de cascadă, te învăluie o liniște bizară, tulburată doar de agitația apei. Natura te întâmpină cu simfonie a culorilor: verdele crud al mușchiului de pe stâncile întunecoase își dă mâna cu albastrul cerului, în timp ce apa în cădere, ca spuma proaspătă a laptelui, întregește nota de puritate a naturii pe care rar o poți găsi pe pământ.

Facebook-ul turiștilor devine mai viu cu fiecare fotografie realizată aici. Puțini sunt însă cei care știu că fermecătoarea cădere de apă ce măsoară 17 metri este învăluită într-o legendă captivantă, strâns legată de o deschizătură situată în partea stângă a stâncii.

În urmă două veacuri, deschizătura din peretele stâng al cascadei era folosită de haiducii locali pe post de ascunzătoare. Pe atunci, „stăpânea” în aceste ținuturi haiducul Negoiță Gheorghelaș, fost pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu, personaj intrat în legendă, cunoscut din ținuturile Chiojdului și până la Cislău.

  • „Robin Hood din Munții Buzăului”

Deseori comparat cu originalul personaj din folclorul englezesc, haiducul Gheorghelaș nu avea nicio reținere în a necăji boierii din zonă, pe care îi ușura de averi. Conform legendei, întreaga agoniseală era ascunsă în peștera de la cascada Pruncea, acolo unde era împărțită cu tovarășii de haiducie.

Despre Gheorghelaș, bătrânii vorbesc doar în cuvinte apreciative. Se pare că acesta ar fi fost atât de puternic, încât la un moment dat, pus față în față cu însuși Hercule, nu ar fi fost doborât. Era umanizat totuși de calitățile morale, locuitorii văzând în el un om chipeș și bun la suflet.

Haiducul Gheorghelaș

Aceeași legendă spune că Negoiță Gheorghelaș ar fi fost înșelat și lăsat fără avere de boierul Macovei, care îi și vine de hac vestitului haiduc. Boierul îl aruncă de pe o stâncă din apropiere, trupul breazului haiduc zăcând trei zile în acel loc. În cele din urmă, este găsit mort de ciobanii din zonă, care îl îngroapă lângă poteca ce urcă spre masivul Penteleu.

  • Cum ajungi la Pruncea?

Ca să ajungi la cascadă, trebuie să mergi pe DN10, de la Buzău spre Brașov. După ce treci de Nehoiu și ajungi la Siriu, cu 2 kilometri înainte de baraj, se face un drum la dreapta, care duce spre Cabana „14 scaune”. Drumul este sinuos, întovărășind râul Cașoca. Este jumătate pietruit, distanța până la destinație (GPS: 45.526, 26.300) fiind de circa 2 kilometri. De notat faptul că se poate ajuge la cascadă cu orice mașină, fără probleme.

Ce mai poți vizita?

Printre atracțiile turistice ale zonei se numără Cabana „14 Scaune”, Barajul Siriu, Lacul Vulturilor, Muzeul Chihlimbarului, Vulcanii Noroioși. Oportunități de cazare există, ele fiind prezente și în ofertele agențiilor de turism.


Dacă vrei să asculți ciripitul păsărilor care nu depind de frimiturile aruncate de om, singuratatea locului si atmosfera detensionată, să te întorci în timp la strămoșii noştri ce trăiau în perfectă armonie cu animalele si cu natura, atunci trebuie să faci un drum până la cascada Pruncea!

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!