Știrile zilei

Detalii tulburătoare, din apartamentul groazei

La aproape doi ani de la crima care a zguduit România continuă să iasă la iveală detalii cutremurătoare din interiorul anchetei. Asasinatul a produs o undă de șoc la nivelul percepției publice și continuă să șocheze prin violența cu care a fost comis.

Astăzi, cotidianul OPINIA a publicat o serie de informații din anchetă, necunoscute, până acum, publicului larg. Modul în care tânărul și-ar fi planificat crima i-a condus pe magistrați la concluzia că fapta a fost săvârșită cu intenție și, mai ales, cu discernământ.

Ieri, Curtea de Apel Ploiești a menținut sentința de 24 de ani de închisoare dictată, acum un an, de magistrații Tribunalului Buzău. Potrivit sentinței, deși legea prevede și închisoarea pe viață pentru faptele de care este acuzat Cosmin Dan, „instanța nu s-a orientat către această pedeapsă pentru că, în primul rând, nici familia victimei nu a cerut-o și nici parchetul.

În al doilea rând, deși nu e o circumstanță atenuantă, instanța a ținut seama că inculpatul era sub influența alcoolului și a cocainei, instanța crezându-l atunci când a arătat că nici el nu credea că poate omorî un om”, se precizează în hotărârea instanței.

Deși au cerut schimbarea încadrării juridice a faptei în omor cu premeditare prin cruzimi, procurorii nu au cerut instanței condamnarea lui Cosmin Dan la pedeapsa maximă prevăzută de Noul Cod Penal pentru această faptă – detenția pe viață.

Mesajele trimise Valentinei în dimineața fatidică, dar și altor apropiați, i-au convins pe anchetatori dar și pe judecător, că incendierea Valentinei nu a fost un accident nefericit:

să vezi ce înjoseli îi dau lui mizeria asta … nici Dumnezeu nu mă mai întoarce”

„spune-ți înger, îngerașul meu că te omor, tâmpito” .

În februarie, 2019, în zorii zilei de 22 februarie, imediat după ce a revenit în Buzău după o noapte petrecută într-un club din Capitală, Cosmin Dan a mers la locuința fostei sale iubite, unde avusese loc o petrecere. Tânărul de 21 de ani a ajuns în apartamentul de pe bulevardul Nicolae Bălcescu, unde, în acel moment, se aflau atât fosta iubită, cât și noua iubită a sa, pentru a cere socoteală în legătură cu întâlnirea dintre cele două. A avut loc un scandal în urma căruia Cosmin Dan și-a sunat doi prieteni și le-a cerut să îi aducă o sticlă cu benzină.

Aflat sub influența alcoolului și a drogurilor, Dan a stropit-o pe tânără și a aprins o brichetă. În urma necropsiei s-a stabilit că fata de 20 de ani a murit în chinuri groaznice, din cauza arsurilor și a intoxicației cu monoxid de carbon.

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button