Știrile zilei

Director DSVSA: „A fost o măsură extremă”

Reuniune în regim de urgență, în acestă dimineață, a autorităților buzoiene pentru a stabili un plan de măsuri după ce un al treilea focar de pestă porcină africană a izbucnit într-o exploatație din Puiești.

În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență convocat în această dimineață, la Consiliul Județean, directorul DSVSA a făcut precizări referitoare la ziua de ieri, atunci când suspiciunile privind focarul de pestă porcină din zona de câmpie a județului s-au adeverit.

Potrivit celor spuse de dr. Ciprian Botezatu, suspiciunile au pornit în cursul zilei de ieri, atunci când medicul veterinar din Puiești a notificat DSVSA privind trei probabilitatea ca două animale dintr-o exploatație să fie bolnave de pestă. Un echipaj s-a deplasat imediat la fața locului și a sacrificat cele două suine, preluând pentru analize încă un porc mic, aflat în agonie și care, până la Buzău, a murit.

Pentru că la examinarea organelor interne nu s-au constatat leziuni specifice pestei porcine, autoritățile au răsuflat ușurate. Un alt patrulea porc însă, mort după o stare de agonie, a fost deschis pentru necropsie, la acesta constatându-se semne ale bolii.

Rezultatele au fost trimise la București pentru analize, iar confirmarea bolii a sosit telefonic, în cursul nopții trecute.

Autoritățile au decis să sacrifice în regim de urgență 93 de porci din exploatația de la Puiești:

„A fost o măsură extremă, dar necesară. (…) Nu am făcut-o decât din dorința de a proteja județul.”, a declarat, astăzi, șeful DSVSA.

În continuarea ședinței, presa a fost invitată afară pentru ca membrii CJSU să dezbată subiectul și să stabilească un plan de măsuri de combatere a epidemiei de pestă porcină africană.

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button