Educaţie

Doliu, în învățământul buzoian | A păcălit o dată moartea, dar destinul l-a înfrânt

S-a stins din viață, prea devreme și într-un mod cu totul nedrept, învățătorul Ion Ene, un om care a format numeroase generații de elevi la Școala Gimnazială „Sfântul Apostol Andrei” din Buzău.

În vârstă de 71 de ani, Ion Ene era unul dintre cei mai apreciați dascăli din Buzău și un membru de bază al Corului Lyra. Cu un calm englezesc și cu o forță extraordinară de a învinge toate piedicile vieții, Ion Ene ieșise victorios și din lupta cu cancerul, care avea să-i ia totuși ceva: vocea care făcuse din el unul dintre cei mai valoroși baritoni de sub bagheta profesorului Stănescu.

A plecat în liniște, în plină lună a frunzelor căzătoare, din cauza unei lumi prea grăbite, prea neatente, prea puternic angrenate în malaxorul timpurilor moderne.

Ieri, în timp ce se plimba pe aleea centrală din Crâng, un bărbat l-a lovit cu trotineta electrică, iar rănile provocate în cădere i-au fost fatale. Despre tragedia de sâmbătă am scris aici.

Pe domnul învățător Ion Ene l-am cunoscut în anul 2012, la Școala Gimnazială „Sfântul Apostol Andrei”. Eu pășeam pe un nou drum, dumnealui tocmai avea să-l încheie, dar întâlnirea cu om de o asemenea formație intelectuală și morală n-avea cum să nu producă puternice rezonanțe în timp asupra mea. Mi-l aduc aminte ca pe un dascăl înțelept, mucalit, devotat și – mai ales – cu un optimism debordant. A avut atât de multe de dăruit celorlalți, iar plecarea sa lasă un gol imens.

Dar cel mai mult le va lipsi domnul Ene nu colegilor, nu prietenilor și nu celor pentru care, în general, suntem prezențe pasagere, ci tocmai acelora pe care domnul învățător i-a iubit cel mai mult: fiica și soția.

Unica sa fiică, profesor de pian la Conservatorul din Coimbra, Portugalia, a postat pe Facebook un mesaj emoționant, în memoria învățătorului Ion Ene:

Cu mare durere in suflet, vin pe aceasta cale să anunț família, prieteni si colegi de stingerea din viața a tatălui meu, Ion Ene. Trăim timpuri accelerate , probabil cu grabă ca să ajungem mai repede undeva, neatenți la cei mai in vârstă și i care se mișcă intr-un timp mai lent. Un accident neașteptat i-a interrupt drumul vieții.
Om cu un caracter extraordinar si o inima mare cât cuprinde. Cu calmul lui extraordinar putea să mute si munții din cale, trecând peste orice obstacole ale vieții, cu credință . Cu toată puterea a luptat și a invins cea mai complicata boală a secolului. Cu etică, răbdare si înțelepciune , a format generații după generații , lăsând amprenta in diferite școli unde a fost dascăl. Avea miere pe buze cu sfaturile lui pentru toți , chiar și pentru cei care-l dezamăgeau uneori. Cânta cu tot sufletul in corul Lyra , alături de prieteni dragi cu care s-a aventurat în călătorii pe meleaguri apropiate și indepărtate mai mult de patru (sau cinci) decade. Cu mare umor și ghidușii, făcea haz de necaz!
Toți îl vom aminti pentru ceea ce a fost. Un tată. Un soț. Un prieten. Un frate. Un om. Acum e o stea si straluceste pe cer undeva langa Dumnezeu.

Ultimele imagini cu domnul învățător au fost surprinse la scurt timp după producerea tragediei. Foto: VLAD ȘTEFAN ORJAN:

loading...

Cosmin Șontică

Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau WhatsApp. Vă mulțumim!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
Close
Close