
A plecat nedrept și mult prea devreme, înainte de a împlini vârsta de 31 de ani, însă familia sa are o consolare: organele lui vor salva numeroși pacienți care își atârnau speranța de un singur cuvânt – transplantul.
Adrian Mărginean era un tânăr sănătos în vârstă de 31 de ani, necăsătorit, care locuia cu tatăl său. Bărbatul a decedat în urmă cu cinci luni, iar durerea pierderii părintelui nu îl putea lăsa pe tânăr neschimbat. În urmă cu cincisprezece zile, lui Adrian i s-a făcut rău din senin. A căzut din picioare și a devenit inconștient, iar medicii de la UPU aveau să îi pună un diagnostic dezarmant: hemoragie cerebrală.
Sângerarea a fost abundentă, după cum a explicat medicul curant, în cadrul unei conferințe de presă organizate astăzi; aproape o cană în sânge a inundat creierul pacientului, provocându-i leziuni ireversibile:
Cutia craniană este inextensibilă, nu este elastică, iar orice materie apare suplimentar acolo, în afara creierului, distruge acest țesut, cu atât mai mult cu cât această hemoragie are 180 – 200 de mililitri. Gândiți-vă că este o cană întreagă”, a explicat dr. Bogdan Rotund, medic primar neurochirurg în cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău.
Pacientul a fost dus la ATI, însă după numai o zi s-a instalat moartea cerebrală. Timp de două săptămâni, medicii au luptat să-i salveze viața, însă leziunile cerebrale au fost ireversibile. Toate funcțiile vitale au fost preluate de aparate, iar șansele ca pacientul să își revină tindeau spre zero.
Conform protocolului în astfel de situații, medicii au informat familia că nu mai există nicio șansă. După o lungă și dureroasă chibzuință, mama și sora tânărului au luat o decizie dificilă, dar generoasă – donarea organelor pentru a salva alte vieți.
Ieri, o echipă formată din peste douăzeci de cadre medicale a petrecut nouă ore în sala de operație la spitalul din Buzău, unde au fost prelevate organele pacientului. Echipa a reușit să preleveze cordul, ficatul, rinichii, un tendon și corneea. Inima a fost transportată cu o aeronavă specială în Bulgaria, la un pacient aflat în stare critică.
Un lob al ficatului a ajuns la un copil de patru ani, rinichii și corneea au fost transplantați la pacienți din București, iar tendonul a fost trimis la banca de țesuturi a spitalului Colentina.
Într-un efort comun, Armata s-a implicat în operațiune și a facilitat transportul rapid: „Această echipă a fost ajutată inclusiv de armată, pentru a ateriza pe aerodromul din Bobocu, și au facilitat transportul rapid. Au permis unei aeronave civile să aterizeze pe un aeroport militar.” a declarat dr. Ștefania Szabo, director medical SJU Buzău.
VIDEO: Știri de Buzău
Spike donor