Știrile zilei

DRAMELE din cel mai răsunător dosar: Morți premature, sinucideri misterioase, ani grei de temniță

La ora scrierii acestui articol, șapte inculpați din dosarul retrocedărilor ilegale de pădure de la Gura Teghii își fac, probabil, bagajele. Îi așteaptă ani grei de temniță după ce instanța supremă i-a condamnat la pedeapsa cu închisoarea în cadrul celui mai răsunător dosar de corupție privind ilegalitățile forestiere.

Acum șase ani, Buzăul era zguduit de vestea reținerii fostului prefect Paul Beganu, ridicat ziua în amiaza mare de procurori chiar din biroul său de la Direcția Silvică. Curând aveau să iasă la iveală detaliile unuia dintre cele mai răsunătoare dosare de corupție care au implicat retrocedări de terenuri.

Ramificațiile acestui tun financiar s-au întins suficient de mult încât să compromită oameni din diferite structuri: prefectură, primărie, judecătorie, avocatură, mediu privat. A fost nevoie de multă cerneală pentru a se întocmi rechizitoriul dosarului, iar cei implicați au început să simtă efectele aurei negative a banului câștigat necinstit.

Maria Buleandră, Gheorghe Ceteraș, Paul Beganu
  • Sinucidere misterioasă.

La câteva luni de la apariția în spațiul public a informațiilor despre retrocedarea de la Gura Teghii, o angajată a Prefecturii Buzău și-a pus capăt zilelor spânzurându-se de un pom în curtea casei de pe strada Heliade Rădulescu. Femeia avea 57 de ani și, cu o zi înainte, fusese chemată să dea explicații în fața procurorilor.

Dacă nu ar fi comis gestul de a-și lua viața acum șase ani, probabil că Luminița C. ar fi fost condamnată și ea la ani grei de temniță, mai ales că ea coordonase grupul de lucru al comisiei pentru reconstituirea dreptului de proprietate în vremea în care Paul Beganu era prefect de Buzău.

  • Găsit mort în casă.

Deși aproape toți inculpații au primit cea mai dură pedeapsă – privarea de libertate -, unii dintre ei au fost urmăriți numai de ghinion. Lovită cel mai greu a fost Mariana Buleandră, fostul prefect de Buzău, care la vremea comiterii faptelor răspundea de controlul legalității și aplicarea actelor normative. În noiembrie 2015, ea avea să se căsătorească cu Sorin Gheorghe, fost subprefect al județului Buzău.

Mariajul avea să dureze nici trei ani. Pe 12 octombrie 2018, Sorin Gheorghe a fost găsit mort în casă, cel mai probabil în urma unui infarct. Avea 44 de ani și tocmai fusese înlocuit din funcția de subprefect de generalul în rezervă Lucian Foca.

Astăzi, șapte din cei 12 inculpați au primit o pedeapsă grea: detenția. Vor fi oameni care vor spune că au meritat-o din plin. Până la urmă, pedeapsa are rolul de a descuraja o infracţiune viitoare şi de a-l readuce pe vinovat în limitele unei conduite legale.

Sunt însă oameni printre noi care comit fapte similare și nu sunt (încă) descoperiți (pedepsiți). Paradoxul e că aceleași personaje, pline de bube-n cap, sunt aceleași care consumă sânge de om la micul-dejun și strigă gura mare: „Hoții! Corupții!”.

Vine o vreme când le plătim pe toate.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!