Din Buzău

DSV te învață cum să-ți protejezi animalele în perioada înghețului

În perioadele cu temperaturi foarte scăzute, fermierii și ceilalți proprietari de animale trebuie să aibă în vedere anumite aspecte.catel
Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Buzău recomandă fermierilor ca, în perioada rece, să țină cont de următoarele aspecte:

–       asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie faţă de acţiunea directă a frigului şi zăpezii;

–       asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare cantitativ şi calitativ ;

–       existenţa stocurilor de apă şi furaje; de asemenea, este recomandabil ca, agenţii economici  să coopereze în vederea asigurării furajelor;

–       verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare şi de furajare; se va acorda o deosebită atenţie în mod special instalaţiei de adăpare având în 41022-0-oihohivedere riscul de îngheţ al acesteia.

–       verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a generatoarelor de energie electrică;

–       la orice modificare suspectă a stării de sănătate şi bunăstare a animalelor precum şi la aparitia unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia ca pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate a animalelor din localitatea respectivă;

  • În ceea ce privește administraţiile locale, acestea trebuie să se conformeze următoarelor recomandări:

–       consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere;

–       conform prevederilor Legii nr. 227 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, consiile locale au obligaţia ca în adăposturile destinate acestora să asigure respectarea normelor de protecţie a acestora, respectiv: cazare, transport şi îngrijirea acestora.

  • În cazul în care animalele de companie (cum ar fi câinii, pisicile, iepurii, etc.) sunt ţinute afară, este important să se asigure accesul la apă, precum şi un adăpost corespunzător. In situatia in care viscolul are durata mai indelungata, la intervale regulate trebuie sa li se asigure apa si hrana.
  • Organizatorii târgurilor în care se comercializează animale vii vor ține cont de următoarele directive:

În cazul comercializării animalelor în târguri, acestea trebuie să asigure următoarele:

  • Padocurile unde sunt ţinute animalele în vederea comercializării trebuie să fie suficient de spaţioase pentru a asigura libertatea de mişcare minimă necesară animalelor cazate şi trebuie să fi prevăzute cu zone de adăpostire.
  • Sursă de apă potabilă.

Dacă numai o sursă limitată de apă potabilă este disponibilă, trebuie avute în vedere nevoile zilnice ale unui animal în funcţie de specie, talie, rasă şi stare fiziologică.

Aşadar, toţi deţinătorii de animale au obligaţia legală de a lua toate măsurile necesare astfel încât să evite orice suferinţă inutuilă şi să asigure cel puţin standarde minime privitoare la bunăstara animalelor deţinute.

 

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!