AdministrațieȘtirile zilei

Compania de Apă, plângere la DNA împotriva primarului și a consilierilor locali | Constantin Toma, reacție DURĂ

Se trece la o nouă etapă din bătălia dată între Primărie și Compania de Apă. În cursul zilei de duminică, reprezentanții societății coduse de Ionel Tescaru au anunțat că, pe numele primarului Constantin Toma și ale unor consilierilor locali ai majorității, au fost depuse plângeri penale la DNA. Edilul a reacționat dur, precizând că nu se face vinovat de nimic, și a anunțat că va face, la rându-i, plângere penală pentru achiziționarea de către CAB a hotelului Crâng, la un preț supraevaluat.

În materialul pe care îl vom reda mai jos nu este precizată fapta penală de care sunt acuzați primarul și consilierii, ci doar motivele care au dus la plângerea formulată la DNA, acelea că respectivii „pun în pericol, prin acțiuni ilegale și abuz, finanțarea investițiilor în valoare totală de peste 300 milioane de euro, destinate lucrărilor de modernizare și extindere a rețelei de apă din Buzău.”

Pe de altă parte, este posibil ca anunțul privind plângerea penală împotriva primarului să aibă legătură cu ședința extraordinară a CLM, convocată marți de primarul Toma, prin care se dorește modificarea actului constitutiv al Societății Comerciale ”Compania de Apă” S.A Buzău precum și împuternicirea avocatului Lucian Sălcuțan să reprezinte municipiul Buzău în Adunarea generală a acționarilor Societății Comerciale “Compania de Apă” S.A. Buzău.

Contactat de REPORTER BUZOIAN, primarul Constantin Toma a declarat:

„Este vorba despre o serie de minciuni, iar totul se leagă punerea sub presiune a consilierilor locali si a primarului vizavi de deciziile care se vor lua în ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal de marți, unde am solicitat inclusiv schimbarea actualului Consiliu de Administrație cu unul provizoriu.

Nu am comis nicio ilegalitate, nu am comis niciun abuz, iar DNA anchetează numai abuzuri deja săvârșite și bani deja furați. În acest sens, voi depune plângere penală împotriva domnului Tescaru privind achiziția hotelului Crâng.”, a transmis edilul.

Încă de la instalarea sa în funcția de primar, Constantin Toma a contestat calitatea managementului de la Compania de Apă, cerând demisia directorului Ionel Tescaru. Cel din urmă este acuzat că livrează buzoienilor cea mai scumpă apă din țară, iar calitatea produselor lasă uneori de dorit. Mai mult, edilul a denunțat public achiziția de către CAB a hotelului Crâng, care va servi drept spațiu de birouri pentru angajații companiei.

Din comunicatul de presă reiese că plângerea la DNA a fost formulată pe numele primarului Toma și „a celor care (…) pun în pericol finanțarea lucrărilor”, de unde nu se poate decât deduce că este vorba despre consilierii municipali ai majorității, care au ridicat mâna la deciziile care au stricat ploile celor în Compania de Apă:

„Compania de Apă S.A. Buzău a depus, la Direcția Națională Anticorupție, plângere penală împotriva primarului Municipiului Buzău și a celor care, alături de acesta, pun în pericol, prin acțiuni ilegale și abuz, finanțarea investițiilor în valoare totală de peste 300 milioane de euro, destinate lucrărilor de modernizare și extindere a rețelei de apă din Buzău.

Autoritățile române și cele europene, inclusiv cele care finanțează aceste lucrări, sunt la curent cu acțiunile ilegale ale primarului Constantin Toma. Mai mult decât atât, Instituția Prefectului – Buzău a avertizat, încă de la debutul seriei de hotărâri ilegale ale Consiliului Local privind modificarea actului constitutiv al Companiei de Apă, că va ataca în instanță această inițiativă ilegală.

Ministerul Fondurilor Europene a avertizat, în documente oficiale, în legătură cu efectele dezastruoase ale acestor modificări. Stadiul acestor demersuri ilegale a fost prezentat și la Bruxelles, oficialilor Comisiei Europene, dar și către Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare – principalii finanțatori ai proiectelor în valoare de peste 300 de milioane de euro, dintre care deja au fost cheltuite peste 100 de milioane de euro.

Folosirea acestor sume este deja în pericol de sistare și chiar de returnare, cu penalități, dacă demersurile ilegale și abuzive ale primarului Buzăului, prin încălcarea angajamentelor asumate de administrația locală  în relația cu finanțatorii, vor fi puse în practică.

În condițiile în care ilegalitățile nu doar că nu se opresc, dar continuă, printr-o nouă convocare a Consilului Local, pentru data de marți, 13 septembrie a.c., pe ordinea de zi anunțată figurând din nou modificarea actului constitutiv al Companiei de Apă, precum și alte ingerințe ilegale în activitatea societății, ne exprimăm convingerea că doar intervenția fermă a instituțiilor statului român, care veghează la respectarea legii, va împiedica la timp pierderile ireparabile pe care aceste abuzuri le pot genera.”, se arată în comunicatul celor de la Apă.

Cosmin Șontică

Vă mulțumim pentru vizită! Așteptăm sesizările dumneavoastră la numărul de telefon 0725 225 335, pe Facebook sau pe WhatsApp.

4 comentarii

  1. Domnul Primar, daca nu reuseste prin mijloacele sale, sa puna in dezbatere publica demiterea mafiotilor si faca totul pentru ca sa ajungem si noi cu orasul la normalitate. Pana in prezent e foarte bine. Felicitari pentru curaj,

    1. Domnul Primar, daca nu reuseste prin mijloacele sale, sa puna in dezbatere publica demiterea mafiotilor si sa faca totul pentru ca sa ajungem si noi cu orasul la normalitate. Pana in prezent e foarte bine. Felicitari pentru curaj,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button
error: Textul nu poate fi copiat!